DOK-ING-ov simulator potresa za Civilnu zaštitu

 

Temeljem narudžbe Ministarstva unutrašnjih poslova RH, zagrebačka tvrtka DOK-ING proizvela je tzv. „potresni edukativni kontejner“ ili skraćeno PEK-001. Radi se o inovativnom pristupu podizanju svijesti o potresima i pripremi građana za moguće katastrofe, što je za Civilnu zaštitu RH izgleda postalo zanimljivo nakon domaćih iskustava s razornim potresima u Zagrebu i Petrinji. Tihomir Mendek, vodeći inženjer projekta PEK-001 u DOK-ING-u, napominje kako ovaj simulator pruža višestruko iskustvo:

„Ovaj kontejner nije samo obična soba; njegova jedinstvena značajka proizlazi iz mogućnosti simulacije različitih intenziteta i uvjeta potresa te pružanja iskustva potresa na različitim visinama. Kontejner omogućuje simulaciju potresa na različitim etažama: prizemlje, peti, deseti, petnaesti i dvadeseti kat zgrade, dajući korisnicima mogućnost usporedbe učinaka potresa na različitim visinama”.

Autentičnosti iskustva navodno doprinosi i sposobnost sustava PEK-001 da replicira zvukove potresa, a kako bi realnost situacija bila što veća – pušta se i popratna video-snimka potresa. Primarni dio simulatora je sustav eMotion-1500 koji se široko koristi u brojnim industrijama kao što su automobilska industrija, zrakoplovstvo i željeznički sektor.

Kroz ovaj jedinstveni edukacijski pristup o potresima, DOK-ING i Civilna zaštita nadaju se podići svijest o važnosti spremnosti i brzog djelovanja u slučaju potresa, posebno u seizmički ugroženim mjestima poput Hrvatske. Prema njegovim proizvođačima, PEK-001 predstavlja korak naprijed u pružanju realističnih iskustava koja će građanima pomoći u boljem razumijevanju i prevladavanju izazova izazvanih potresima

DOK-ING-ov kontejner namijenjen je Civilnoj zaštiti, nabavljen je u sklopu projekta „Na putu smanjenja rizika od katastrofa“ i koristit će se kao ključno edukacijsko sredstvo. DOK-ING je svoj PEK-001 predao MUP-u 23. listopada, a prva javna prezentacija ovog simulatora potresa održana je u Zagrebu 6. studenog u sklopu nacionalne kampanje „Usvoji znanja da šteta bude manja“.

„Ovim projektom, vrijednim oko 2 milijuna eura, sufinanciranim kroz Operativni program konkurentnost i kohezija, napravljeno je puno u smislu podizanja svijesti javnosti, od izrade raznih edukacijskih materijala o smanjenju rizika, uključujući i priručnik za nastavnike, izrade promotivnih filmova prilagođenih dječjem uzrastu, kao i nabave edukacijskih modela za simulacije katastrofa“,

rekao  je tom prilikom Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite.

Kampanjom „Usvoji znanja da šteta bude manja“, koja je dio projekta „Na putu smanjenja rizika od katastrofa“ i provodi se u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, bit će obuhvaćen 21 grad u Hrvatskoj. Nakon Zagreba, simulator potresa predstavljen je i u Osijeku, Rijeci  i Splitu, dok su se u ostalim županijama i gradovima održale zanimljive prezentacije gdje su se djeca i mladi s pomoću edukacijskih modela poplave, potresa i erozije upoznala s prijetnjama i neočekivanim situacijama, a svi građani mogli su se informirati kako i sami mogu doprinijeti smanjenju rizika od katastrofa.

Projektom “Na putu smanjenja rizika od katastrofa” educira se djecu i javnost o mogućnostima smanjenja rizika od katastrofa i prilagodbe okolišnim izazovima te sposobnosti reagiranja kako bi se izbjegla stradanja ljudi i štete. Usvojenim znanjem i pripremljenošću, građani bi trebali utjecati na rizike te steći znanja potrebna za izbjegavanje i smanjivanje stradanja i šteta. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, unutar Operativnog programa konkurentnost i kohezija, a vrijednost projekta je 1.925.406,64 EUR.

 

*Photo: DOK-ING i Ravnateljstvo civilne zaštite

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.