Bunjac o avionima, Plenković o analizama

 

U utorak, 27. studenog, većina radnoga dana u Hrvatskom saboru prošla je u raspravi o prijedlogu državnog proračuna za 2019. godinu. Nakon rasprave o rebalansu ovogodišnjeg proračuna, zastupnik Živog zida Branimir Bunjac iskoristio je priliku da i ovoga puta priupita – što je s borbenim avionima i njima namijenjenim milijunima kuna.

„U ožujku ove godine najavili ste kupnju borbenih zrakoplova F-16, i u tu namjenu ste osigurali u proračunu 350 milijuna kuna. Međutim, do dan-danas tih borbenih zrakoplova nema, nisu potpisani nikakvi ugovori. I mene zanima što ćete učiniti s tih 350 milijuna, i hoće li sljedeće godine tih 350 milijuna kuna biti utrošeno jer očito da taj ugovor nikada neće biti potpisan. Vi kažete da je sve dogovoreno zajedno s Vašim potpredsjednikom Vlade Krstičevićem, ali recite mi, molim Vas, u kojem svojstvu je onda predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović ovaj mjesec razgovarala s američkim predsjednikom Trumpom o nabavi aviona? Znači, očito nešto s tim avionima ne valja, što znači da ste krivo planirali proračun, i zanima me tko će za to preuzeti odgovornost?“,

pitao je u utorak saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac.

Odgovor je, onako u rukavicama, dobio od premijera Andreja Plenkovića:

„Što se tiče nabave, gospodine zastupniče Bunjac, višenamjenskih borbenih zrakoplova, sve ostaje kao što je. Ono što se radi, a ja mislim da je i logično i prirodno da takva vrsta ugovora koji se sklapa – a ne radi se o proizvodima koji koštaju 10 ili 15 kuna, nego koštaju malo više – zahtijeva svu detaljnu analizu, svih stručnjaka, pravnih stručnjaka, konzultacije s Državnim odvjetništvom RH, sa svima onima koji zastupaju interese RH u pregovorima koji su, mogu slobodno reći, bez presedana. Mi do sada nismo imali niti političke hrabrosti niti političke volje bilo koje druge vlade, nego se tema o nabavi zrakoplova protezala 20 godina bez rješenja. Čim se to usuglasi – sve će biti riješeno, kao i avansne uplate i uplate sukcesivno, kako te rate budu pristizale, odnosno kako avioni budu bili isporučivani Republici Hrvatskoj“.

Plenković je tako preskočio sva neugodna pitanja koja mu je postavio zastupnik Bunjac, ali i pokazao, barem se tako čini, da nije baš pratio što je u međuvremenu o razlozima kašnjenja potpisivanja ugovora o nabavi F-16 izjavio njegov potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. A Krstičević je nedavno u Bruxellesu odstupio od do tada učestalog ponavljanja o dogovaranju detalja, i priznao kako je ugovor finaliziran, te se sada čeka dozvola od SAD-a. Kada će, i hoće li uopće, ta dozvola zaista biti i izdana – to su pitanja na koja trenutno nitko ne može odgovoriti.

Nezadovoljstvo Plenkovićevim odgovorom zastupnik Živog zida Branimir Bunjac izrazio je nekih 10 sati kasnije, pred kraj maratonske rasprave o proračunu za 2019. godinu.

„Znači, slično kao i u poreznoj reformi, u proračunu su dobitnici oni kojima novac ne treba, a oni kojima treba – za njih nema. Porezna reforma dignula je plaće bogatima, a onima koji pune proračun – nije. Evo, u proračun, recimo, ako se bavite vojskom, ratovima, naoružanjem, onda ste dobro prošli. Recimo, evo, NATO misije – 147 milijuna, pa 124, pa 161, pa 123 milijuna kuna godišnje… Daje se novac za UN-ove misije, za NATO misije, EU misije, za zbrinjavanje izbjeglica, za obranu granice od migranata, itd. Proračun je narastao hrvatskim braniteljima, sa 903 milijuna na 1 milijardu 320 milijuna – za 36% se povećao. Nemam ništa protiv dok proračun to može izdržati“,

rekao je Bunjac u završnoj riječi. A onda je opet skrenuo na svoju omiljenu temu.

„Ministarstvo obrane s 4.800 penje se na 5 milijardi 700. Kupit ćemo oklopna vozila, naoružanje, za 106 milijuna kuna, obalni brod – 300 milijuna kuna, borbeni avioni koji će biti, nadam se, potpisani jednog lijepog dana – evo čuo sam baš da će biti ovih dana, a možda ipak tamo negdje oko Uskrsa – 350 milijuna, 360 milijuna, 564 milijuna, 561 milijun… Za što? Za kante koje možemo izložiti u Tehničkom muzeju. Gospodo, ako to s avionima ne bude u redu, jednom ćete za to morati odgovarati. To vam moram reći u ime Živoga zida, koji će uskoro postati druga stranka po snazi, a vrlo vjerojatno kroz koju godinu i stranka koja će sastavljati vladu. Normalno, na vaš užas, ali tako će to biti. Zato nemojte s tim avionima se zaletavati ako nije potrebno.

Zašto se kupuje svo to silno oružje? Na planeti Zemlji ima oružja da se 9 puta uništi planeta Zemlja. Devet planeta Zemlja možete uništiti. Imate 50.000 atomskih bombi. NATO savez ima 3.900 F-16 aviona, i sad mi još moramo 12 kupiti. Evo… Sad će biti na Zemlji mira, bit će sreće, sad ćemo mi moći Srbe, Bošnjake, koga treba bombardirat’… Kosovsku Mitrovicu… strah i trepet. I onda će doći članovi Vlade i mahat će zastavicama s rukom na srcu i bit će sretni. Evo! A za to vrijeme, narode, ti propadaj, iseli se, gladuj, ne možeš platit’ HRT pristojbu, participaciju za lijekove, ali neka – glavno da su aviončine na nebu, koji će nas štititi od vanzemaljaca“.

Naravno, Živi zid se izjasnio da pri glasanju neće podržati proračun za sljedeću godinu.

Treba li Bunjca uzeti za ozbiljno?

To se pitanje postavilo još prije tjedan dana, kada je izjavio da bi ministar obrane trebao dati ostavku ukoliko se ugovor za avione ne potpiše do kraja godine. Izjava je radikalna, ali je po prvi puta ozbiljno postavila problem – što ako ugovora ne bude i tko će za to snositi odgovornost? To, međutim, nije jedino ozbiljno pitanje koje je Bunjac postavio tijekom posljednjih tjedan dana. Bilo je tu još ozbiljnih pitanja – što će biti s 350 milijuna iz ovogodišnjeg proračuna namijenjenih za avione? Što je zapravo predsjednica države razgovarala s Trumpom i Netanyahuom? Zašto još nije potpisan ugovor? Zašto se troši bogatstvo na stare avione (a da bi se zamijenili postojeći stari avioni)?

Živom zidu se svašta može prigovoriti. No pitanja koja je proteklih dana njihov zastupnik Branimir Bunjac postavio u Hrvatskom saboru, najvišem tijelu zakonodavne vlasti u državi, ozbiljna su pitanja koja treba postaviti svaka ozbiljna opozicija. I u tome je Bunjac u pravu – u trenutku kada tzv. najvećoj opozicijskoj stranci, SDP-u, neprestano pada rejting, ali i broj zastupnika u parlamentu, Živi zid pozicionira se kao (nažalost) ozbiljna, druga po snazi opozicijska stranka, s velikim izgledima da ubrzo preuzme vodeće opozicijsko mjesto. I s te pozicije Bunjca i njegove rasprave o nabavi F-16 treba uzeti ozbiljno – to su pitanja koja je prije svih trebao postaviti saborski Odbor za obranu, no njegova slabost i nezainteresiranost za provođenje nadzora nad obrambenim resorom učinila je da on svoju zadaću ispunjava tek formalno. Prilično je nevjerojatno da se tijekom više od 10 sati rasprave o proračunu nitko nije ni dotaknuo obrambenog proračuna, pa je tim više istup zastupnika Bunjca važan. Jednako kao što su važna, ozbiljna i legitimna njegova pitanja o nepoznanici zvanoj ugovor o nabavi F-16 Barak.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.