Plenković: Vlada u petak donosi odluku

 

U skladu s prethodnim najavama, danas u 9 ujutro započela je 8. po redu sjednica saborskog Odbora za obranu. Kao jedina tema pred ovim parlamentarnim radnim tijelom našla se točka “NABAVA VIŠENAMJENSKOG BORBENOG AVIONA ZA POTREBE OPREMANJA ORUŽANIH SNAGA REPUBLIKE HRVATSKE – Informacija o zaključcima Međuresornog povjerenstva“. Sjednica je ovoga puta održana u zatvorenom obliku, te bez vanjskih članova Odbora – kojima još nisu dovršene sigurnosne provjere, pa zato nisu mogli ni biti upoznati s klasificiranim materijalima. Kako se čulo od medija, o tijeku i sadržaju ovog skupa nije se kasnije saznalo gotovo ništa, osim da saborski Odbor za obranu podržava Vladu u rješavanju potrebe pribavljanja borbenog zrakoplova za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Samo zasjedanje potrajalo je oko tri sata, a navodno ga je obilježila i jedna dodatna mjera sigurnosti – čulo se kako zastupnicima nije bilo dozvoljeno unošenje mobilnih telefona u saborsku dvoranu Ivana Mažuranića, gdje je prezentacija bila održana.

A kako to gledaju nadležni?

Samo sat prije Odbora za obranu, ministar obrane Banožić gostovao je na prvom programu Hrvatskog radija, u emisiji “A sada Vlada”. Iako je emisija bila posvećena 30. obljetnici osnivanja Oružanih snaga, prvu trećinu emisije obilježila je nabava novih borbenih aviona. Ponavljajući mnogo toga što se od njega čulo posljednjih tjedana i mjeseci, Banožić je tu ipak uspio dometnuti i ponešto novoga.

Kao prvo, naveo je proceduru kojom Vlada misli idućih dana doći do odluke: “Zatvorena sjednica saborskog Odbora za obranu, nakon čega idemo na odluku Vlade, i ja sam siguran da ćemo ovaj tjedan imati odluku o odabiru višenamjenskih borbenih aviona, koji  će biti u uporabi dugi, dugi niz godina u Republici Hrvatskoj“. Osim toga, izrazito ponosan na dosadašnje uspješno čuvanje tajni iz postupka nabave, Banožić se suočio i s nedavnim medijskim pričama iz “visokih izvora” kako je sve već riješeno u korist francuskog sustava Rafale…

Dakle, to je riječ, ono, o špekulacijama. Dakle, riječ je o sva četiri aviona koji su uistinu svaka dobra… svi su vrhunski avioni, i oni imaju svoje komparativne prednosti… I, na tim komparativnim prednostima, iz pitanja strateške domene, domene sposobnosti, a naravno, i ovoga dijela koji je Hrvatsku najviše bio zaokupirao, prostor u javnosti… to je financijska domena – tražilo se, kroz određene ponderacije, što je najbolje za Republiku Hrvatsku. Dakle, najprihvatljivije. Ali, isto tako, na šta računamo, u odnosu na budućnost. Sa svim tim ponderacijama, Međuresorno povjerenstvo je nastojalo elaborirati odluku. Ta odlika je, kako sam rekao, svi su avioni dobri, sve četiri ponude, ali ono što treba bit za Hrvatsku najprihvatljivije, najbolje… I, s obzirom da imamo i bitne terminske planove, koji su za nas bitni – i po pitanju obuke, i pilota, i tehničara… sutra isporuka aviona, ali isto tako i infrastrukture koja nosi kompletan proces, simulatori, paketi naoružanja… Dakle, to je taj jedan „Total Package“, u biti, koji se ocjenjivao u cijelom ovom procesu“.

Uz to, iako je Ministarstvo financija još nijemo o financiranju potencijalne masivne kupovine, Banožić je iznio i još jedan zanimljiv detalj o financiranju čitavog ovog posla – kroz usklađivanje tog obrambenog rashoda sa cjelinom javnih financija i hrvatskim euro-ambicijama:

Ali, ono što je bitno, i kod ove odluke Vlada je vodila, bitno, brigu o tome što će se događat’ u budućnosti, na koji će se način otplaćivati kompletan paket višenamjenskih borbenih aviona… da se ne zadire u javni dug, odnosno, ne ide se u deficit… jel, to nam je isto situacija vrlo, vrlo bitna, s obzirom da smo mi u jednom jako, jako značajnom procesu – koji također ulazi u domenu sigurnosti ove države – a to je ulazak u Euro-zonu. Moramo bit’ odgovorni prema monetarnoj politici koja se vodi“.

No, što stvarno nije neočekivano, ministru obrane se najtežim orahom pokazalo odgovaranje na pitanje pribavljanja mladog pilotskog i tehničkog kadra koji bi se ubuduće trebao baviti novim borbenim avionima. Tu se Banožić prvo neočekivano oštro obrušio na svog prethodnika Krstičevića i njegov nedovršeni Dugoročni plan razvoja OS RH, da bi onda tek u kontekst budućih izazova stavio i kadrovske muke HRZ-a…

Ono što je bitno, da mi, kada radimo ulaganja – radimo ulaganja temeljem Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga. Taj Dugoročan plan razvoja… Dugoročan plan razvoja Oružanih snaga se donosi na jedno desetogodišnje razdoblje, i ja moram reć’ da je to prvo što sam zateko u Ministarstvu – da je ono što je napisano u papiru, definitivno, u mnogo slučajeva odskakalo od ovoga što se realiziralo u javnosti. I, iza ove nabavke aviona, mi ćemo ići sa novim dokumentom, koji će u sebi sadržavati jednu drugačiju metodologiju, koja će imati više odgovornosti prema svim akterima koji sudjeluju u donošenju odluka… i po pitanju proračuna, ali isto tako, u budućnosti – razvoja. Imat ćemo jasne nositelje, jasne izvore financiranje, na koji način se nešto oprema. Takvo isto pitanje, vezano za pilote. Rekao sam da je ovo „Total Package“. „Total Package“ u sebi će imati određene godine otplate, unutar tih godina otplate postoje terminski planovi kada se radi koja aktivnost – jedna od njih je upravo i obuka pilota“.

Milanović suzdržano – Plenković trijumfalno

Nešto kasnije, o svemu tome pitalo se i Predsjednika Republike Hrvatske, koji je u Bjelovaru obilazio tamošnje gradilište nove zgrade Opće bolnice. Na novinarsko pitanje da li sutra očekuje objavu odluke Vlade RH o najboljoj ponudi za nabavu borbenih aviona, Milanović je odgovorio potvrdno: “Pa, da. Očekujem. Mislim, očito je tempirano za Dan Oružanih snaga, i pred drugi izborni krug. Moglo je biti prije tri mjeseca, ali dobro. OK. Sad je“.

No, kao što se moglo zaključiti da su Saboru podastrijeti rezultati ukupnoga rada Međuresornog povjerenstva, tek sa prijedlogom užeg odabira koji je onda u isključivoj domeni Vlade RH, u istome smjeru izgleda da idu i gledanja Predsjednika: “Pa, rekao sam, Messerschmitt-i 119 i Henkeli ne idu… Dakle, imate tu ovo što se nudi. Američka, francuska opcija, u principu. NATO. Pa će nešto od toga bit. Ne?“.

Otklanjajući ulazak u razmatranje geopolitičkih razlika, i Zoran Milanović se tu opet poklonio pravu izvršne vlasti da donese odabir: “Nije… Nije neka razlika. Dakle, mislim, to je sve vrhunska roba. To je kvalitetna roba. Nije jeftina. E, sad… postoje neke nijanse, koje se razlikuju, i Vlada će donijet… Koju god odluku… od te dvije, očito, donesu – meni je to OK“.

Za razliku od Predsjednika RH, zključujući današnji posjet Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, premijer Andrej Plenković poslijepodne je bitno emotivnije prokomentirao i današnji završetak pripremene procedure u donošenju odluke o nabavi aviona. Potvrdio je ono što se do sada tek nagađalo – odluka o avionima bit će donesena u petak, 28. svibnja, na Dan OS RH:

Što se tiče dana Hrvatske vojske, Vlada je radila na detaljnom i zahtjevnom projektu nabave višenamjenskih borbenih aviona. Vlada će održati sjednicu u petak, donijet će odluku koja će bitno promijeniti stratešku snagu RH i u našoj regiji, a možemo reći i nas kao saveznika NATO-a i partnera na europskoj razini. Naša Vlada radi iskorak koji nije napravljen ranijih godina, a po našim uvjerenjima mogao je i trebao je biti napravljen“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.