“Zajednički izazov” – antiteroristička vježba EU

 

Devet država-članica EU (Austrija, Belgija, Irska, Italija, Latvija, Slovačka, Španjolska, Švedska i Rumunjska) jučer i danas provodi antiterorističku vježbu „Zajednički izazov“ (ATLAS COMMON CHALLENGE 2013). U toj aktivnosti sudjeluju antiterorističke policijske snage okupljene pod okriljem mreže ATLAS, koja obavlja na europskom nivou do sada najsloženiju pripremu i simulaciju odgovora na krize. U „Zajedničkom izazovu“ simulira se teroristički napad u 9 različitih zemalja-članica EU, i na različitim područjima javnog života. Simulirane terorističke mete uključuju napade na elektrane, škole, i nekoliko različitih vrsta javnog prijevoza (željeznica, autobusi, brodovi), a simulirat će se i uzimanje velikog broja talaca. Za koordinaciju simulacije vježbe zadužena je Opća uprava za unutarnje poslove Europske komisije, a sama vježba provodi se u suradnji s Predsjedništvom ATLAS-a, kojem je od listopada 2012. na čelu Specijalna jedinica njemačke policije GSG 9 (Grenzschutzgruppe 9).

Mreža ATLAS formirana je 2001. godine, nakon napada 11. rujna u SAD-u, kada su se u Bruxellesu 15. listopada 2001. susreli čelnici niza europskih policijskih antiterorističkih postrojbi (iz, u to doba, 15 članica EU). Danas mrežu ATLAS čine jedinice specijalne policije (koje se bore protiv terorizma i kaznenih djela) iz svih 27 zemalja-članica EU, te predstavnici iz Švicarske i Norveške u statusu pridruženih članova.

Mreža je financirana i podržana od strane Opće uprave za unutarnje poslove Europske komisije, a osnovni joj je cilj poboljšanje suradnje između policijskih jedinica, te unapređenje vještina kroz obuku i razmjenu „najboljih praksi“. Unutar mreže kreirana su 4 projektna tima, sastavljena od jedinica specijalne policije iz po 4 zemlje članice, a svaki od njih specijaliziran je za određeno područje djelovanja. Tako je za pomorska djelovanja zadužen njemački GSG 9, za prepade na zrakoplove francuski GIGN, dok je također francuski RAID specijaliziran za prepade na željeznice i autobuse, a britanski CO19 na prepade na podzemne željeznice.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.