EU: Europska strategija za obrambenu industriju i program ulaganja u obranu

 

Europska komisija će u utorak, 5. ožujka, objaviti prijedlog „Europske strategije za obrambenu industriju“ (European Defence Industrial Strategy – EDIS) i program ulaganja u obranu, te ujedno i usvojiti prijedlog Europske strategije za obrambenu i industriju kao i novi Europski program ulaganja u obranu (EDIP). Pitanje sigurnosti i obrane postaje jedna od glavnih tema u Europskoj uniji zbog novih geopolitičkih okolnosti i mogućnosti da krajem ove godine na američkim predsjedničkim izborima dođe do promjene koja dovodi u pitanje ključno načelo NATO-a kako napad na jednu članicu znači napad na sve. Ruska agresija na Ukrajinu natjerala je članice EU da (1) preispitaju nedostatne proizvodne kapacitete obrambene industrije i da (2) traže odgovor kako što hitnije osigurati potrebnu obrambenu opremu.

Prema dosadašnjim najavama iz Komisije, Strategija će se temeljiti na analizi nedostataka ulaganja u obranu, iskustvu Europskog obrambenog fonda i drugim obrambenim instrumentima EU-a, kao i nedavnim inicijativama za poboljšanje zajedničke nabave između država članica te povećanje industrijskih kapaciteta za potporu Ukrajini. EDIS će dati dodatni poticaj razvoju obrambenih sposobnosti država članica, poduprtih modernom i otpornom europskom obrambenom tehnološkom i industrijskom bazom, uspostavljajući strateški okvir za naredne godine. To ne samo da će državama članicama omogućiti obnavljanje zaliha i nabavu nove obrambene opreme, već će i dugoročno ojačati Europsku uniju kao sigurnosnog i obrambenog čimbenika, u skladu s ambicijom postavljenom u Strateškom kompasu. Protekla 3 mjeseca su trajale konzultacije unutar EU, prikupljali su se pisani prijedlozi i održavale konzultativne radionice na razini niza nacionalnih tijela i institucija kako bi se dobio zajednički, što bolji prijedlog novih europskih obrambenih dokumenata.

Inače, kako je na svojim internetskim stranicama objavio Klub zastupnika Europske pučke stranke (EPP), Klub EPP snažno se zalagao za jačanje europske obrambene industrije. „Putinov brutalni rat protiv Ukrajine pokazao je da smo predugo zanemarivali svoju obranu. Budući da je Rusija nedvojbeno dugoročna prijetnja našoj sigurnosti, moramo ojačati našu europsku obrambenu industriju. Za to su nam potrebni snažni zajednički napori kao Unije da što bolje iskoristimo novac europskih poreznih obveznika“, rekao je Michael Gahler, glasnogovornik EPP-a za vanjske poslove. Christian Ehler, glasnogovornik EPP-a za industriju, dodaje da „bez konkurentne i inovativne obrambene industrijske baze Europa ne može jamčiti vlastitu sigurnost i sigurnost. Potrebna nam je akcija sada i u godinama koje dolaze“.

Također, ovaj tjedan u Bukureštu europski pučani potvrdit će Ursulu von der Leyen za svoju kandidatkinju za predsjednicu Komisije. Ona je prošli tjedan u Europskom parlamentu najavila da će EU u sljedećih pet godina morati snažno jačati svoje kapacitete u obrambenoj industriji kako bi Unija imala „operativne sposobnosti za pobjede u bitkama“. Kako navode mediji, ankete pokazuju da će EPP i nakon izbora u lipnju ostati najjača grupacija u Europskom parlamentu, što von der Leyen daje velike izglede da i sljedećih pet godina ostane na čelu Komisije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.