Terorizam u Beču

 

U ponedjeljak, 2. studenog 2020. godine malo nakon 20 sati centar Beča postao je poprište terorističkog napada. Kako se ubrzo moglo zaključiti iz niza aktualnih informacija u medijima, tu se govorilo o barem jednom poprištu napada, te o nizu mrtvih i ranjenih. Primarna lokacija napada bila je u sjevernom kraju centra Beča, nedaleko Dunavskog kanala, u okolici Švedskog trga (Schwedenplatz) i tamošnje povijesne sinagoge. Riječ je o objektu poznatom kao “Stadttempel”, smještenom u obližnjoj pokrajnjoj ulici Seitenstettengasse 4 – koji se navodi kao početna točka napada, iako je u vrijeme napada navodno bio prazan. No iako se prvotno pretpostavljalo da je to primarna meta, oko 22:30 sati su se pojavile naznake da je možda metom bio i neposredno sjeverno od toga smješten prostor tzv. “Bermudskog trokuta”, poznat po većem broju restorana, kafića i mjesta za izlazak te provod. Ako se to pokaže točnim, onda bi i čitav bečki napad puno više nalikovao terorističkoj situaciji u Parizu, kada je sredinom studenog 2015. meta bilo slično područje oko Bataclana.

Crvanom bojom označeni potencijalni ciljevi – sinagoga (krug), te “Bermudski trokut”, popularni prostor za provode (trokut)

Policajac ozlijeđen u razmjeni vatre s napadačima

Budući da se Austrija od sutra (utorak, 3. studenog) sprema na zatvaranje društvenog života (lockdown) radi bolesti Covid-19, grad je bio pun prolaznika, restorani su bili puni i mnogi su uočili barem dvojicu napadača koji su prolazili naoružani jurišnim puškama (navodno AK-47), u nekoj vrsti odjeće vojnoga stila. Mediji navode da je došlo do razmjene vatre između napadača i policije. Pri tome je barem jedan policajac bio teško ozlijeđen, a govorilo se i o smrti jednog napadača (što je i potvrđeno oko 22:40 sati), te navodnom detoniranju eksplozivnog pojasa jednog od napadača. O tom detalju kasnije nije bilo mnogo informacija, sve do iza ponoći, kada se saznalo da je poginuli napadač i zaista kod sebe imao nekakvu eksplozivni pojas te torbu punu streljiva – čime su se na licu mjesta krenuli baviti policijski pirotehničari. Od bečkog gradonačelnika Michaela Ludwiga (SPÖ) se oko 1:30 u utorak, 3. studenog čulo da je taj pojas zapravo bio lažan, a da je napadač bio naoružan s više komada vatrenog oružja te mačetom.

Oko 22 sata je i austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer (ÖVP) za državnu televiziju ORF potvrdio da se pri ovim dramatičnim događanjima očigledno radi o terorističkom napadu. Nepotvrđeni iskazi svjedoka govorili su o više napadača, možda i do 10, od kojih je možda i polovica ostala aktivna u centru Beča. U međuvremenu je bečka policija zatvorila centar Beča i građane se pozivalo da ostanu u kućama, u restoranima i zatvorenim objektima, te da nipošto ne izlaze na ulice užeg centra Beča.

Uspostava policijskih blokada nedaleko primarnog mjesta napada

Policijska blokada kod bečke Opere

Mediji pokazuju i policijsku barikadu kod bečke Opere, kojom je zatvoren uži centar grada – gdje se pregledava automobile koji dolaze iz centra, te pretresa i pješake. Kako je situacija prilično napeta, policija je sumnjivce prvo prisiljavala da legnu, da bi ih se tek onda pregledalo. Linije podzemne željeznice (U1, U2, U3 i U4), kao ni lokalnih autobusa (1, 2, 31, D, 71) koje standardno prolaze užim centrom Beča – nisu stajale na tamošnjim stanicama. Sve osobe koje su se u trenutku napada zatekle u restoranima i kafićima užeg centra Beča, u Operi i kazalištima, ondje su morale ostati još duže vrijeme, budući da ih policija nije puštala na ulice dok se ne uhvati preostale napadače ili dok ne organizira njihovo sigurno provođenje iz opasne zone (što je, prema medijima, postupno započeto u utorak 3. studenog, oko 0:30 ujutro). Do jutra je ponovo otvoren i pristup centru Beča sredstvima javnog prijevoza.

“Zarobljena” publika u Burgtheatru

Bečka policija je oko 22:40 objavila kako je u centru Beča registrirano barem 6 odvojenih “mjesta zločina”, sva u pješačkoj zoni bečkog 1. okruga – (1) Morzinplatz, (2) Seitenstettengasse, (3) Fleischmarkt, (4) der Hohe Markt, (5) Salzgries, (6) Graben. U područje napada konstantno pristižu brojne postrojbe austrijske policije. Iz gradskih bolnica se saznaje o tri mrtva prolaznika (dva muškarca i žena) i 15 ranjenih osoba (temeljem ranijih vijesti o 15 dopremljenih ranjenika, od toga 7 teško ozlijeđenih, većina s prostrijelnim a jedan i s ubodnim ranama). Izgleda da se tu prvenstveno radi o gostima tamošnjih restorana i kafića, na čije su terase napadači pucali bez mnogo oklijevanja. Nad centrom grada kruže i policijski helikopteri.

Za razliku od prvih sat vremena trajanja ove situacije, kada se povremeno čulo pucnjeve, malo prije 23 sata novinari kazuju o tišini u gradu dok teško opremljena policija počinje provjeravati ulice centra grada. Pri tome se spominju bečka interventna policijska postrojba Einsatzeinheit WEGA (Wiener Einsatzgruppe Alarmabteilung), te nacionalna postrojba Einsatzkommando Cobra (kraće, EKO-Cobra), kao i timovi sa službenim psima (Diensthundestaffel), te pokrajinska specijalna policijska postrojba visoke spremnosti zadužena za Beč (Bereitschaftseinheit Wien). Iz službenih krugova se čulo kako je ukupno 7 policajaca te večeri koristilo službeno oružje.

Austrijski mediji nagađaju i da se na društvenim mrežama pojavljuju poruke potencijalnih počinitelja, iako ništa od toga još nije provjereno ili dokazano. Nije jasno je li ta čitava situacija imala veze s navodima o talačkoj situaciji na drugoj strani centra Beča, u poznatoj trgovačkoj ulici Mariahilferstraße – gdje se spominje talačku situaciju u restoranu Akakiko – za koju se čuje da se radilo o lažnoj uzbuni. Nejasno je i koji je status i pucnjava u blizini bečkih hotela Hilton i Intercontinental (kod gradskog parka Wiener Stadtpark) koje su spominjali mediji. Iako se tijekom proteklih pola sata čulo i o mogućoj terorističkoj situaciji u gradu Salzburgu – to se pokazalo lažnom viješću.

Nakon što je napadač prolaznika prvo ranio jurišnom puškom, na povratku niz ulicu ga je dovršio pištoljem

Vjerojatno napadač kojeg je policija zaustavila

Oko 23 sata u medijima su se pojavile fotografije navodno snimljene neposredno ispred poznate robne kuće Julius Meinl am Graben, na kojima se vidi četiri osobe, navodno potencijalne napadače, kako se predaju austrijskoj policiji. Na njima se vide naznake uniformirane odjeće, kakvu se vidjelo i na ranijim snimkama napada. Mimo te situacije navodno je uhićen još jedan napadač – dakle, ukupno njih 5, dok je barem jedan počinitelj ubijen. Oko 23:40 sati se saznalo da bečka policija još traži 3 napadača. Ipak, 3. studenog malo prije 2 ujutro se od gradonačelnika Beča čulo da nitko nije dodatno uhapšen u svojstvu napadača, a da su i oni koje se privremeno zadržalo kasnije bili pušteni.

Kako se iza 23 sata moglo čuti od Nikolasa Stockhammera, bečkog stručnjaka za terorizam – ovi napadi ukazuju na islamističku scenu Beča, a usporedivi su s napadima u Parizu (Bataclan u studenom 2015. godine) i indijskom Mumbaiju u studenom 2008. godine. U prvim analizama i procjenama moglo se čuti i kako bi napad lako mogao potjecati iz čečenskih krugova prisutnih u Beču što je, naravno, za sada ostalo bez ikakve službene potvrde. Tek se pred jutro čulo o više pretraga stambenih prostora, te uhićenja osoba povezanih s počiniteljima. Konačno, oko 8:30 su u javnost došle i prve detaljnije informacije o jednom od navodnih počinitelja (onom likvidiranom) – osobi prvo imenovanoj kao “Kurtim S.”, a onda od ministra unutarnjih poslova za agenciju APA kao “Kujtim Fejzulai”, rođen 2000. godine u Beču, gdje je navodno i odrastao. Dakle, riječ je o lokalno radikaliziranom građaninu Austrije imigrantskog podrijetla – ali ne osobno migrantom ili nedavno prihvaćenim izbjeglicom. Mediji spominju da su mu roditelji podrijetlom iz Sjeverne Makedonije, s albanskim korjenima, bez zabilježenih veza s islamizmom – za razliku od sina, kojeg je sustav nacionalne sigurnosti u Austriji zapazio kao jednog od oko 90 tamošnjih islamista koji su nastojali otputovati na bojište u Siriji (što je policija spriječila u srpnju 2018. godine). Temeljem tog pokušaja odlaska na strano ratište, Fejzulai je 25. travnja 2019. bio osuđen na 22 mjeseca zatvora za kazneno djelo terorističkog udruživanja (§ 278b StGB) – da bi 5. prosinca 2019. (nakon samo 5 mjeseci izdržavanja kazne) bio prijevremeno oslobođen prema propisima o povlaštenom postupanju s mlađim punoljetnicima. Pa ipak, tim temeljem se nije službeno procjenjivalo da bi ta osoba – nosilac dvojnog državljanstva, Austrije i Sjeverne Makedonije – bila neposredno opasna, te spremna za izvođenje napada kakav je jučer pogodio centar Beča.

Iza 23 sata je pokrenuta i austrijska vojska (Bundesheer), koja bi uskoro trebala preuzeti zaštitu svih ključnih objekata u Beču, kao i intenzivnu zaštitu zračnog prostora iznad grada. Time se namjerava smanjiti pritisak na policiju, od koje se očekuje da se isključivo koncentrira na napad i njegove počinitelje. U stanju opće pripravnosti je u ponoć na 3. studenog širom Austrije na snagu stupio prije nekoliko dana najavljeni policijski sat. Vlasti pozivaju građane da prate vijesti i tek sutra možda odluče o odlasku na posao. U utorak 3. studenog, u Beču neće biti škole ni vrtića, a policija je najavila i dodatne kontrole državnih granica Austrije.

Navodna predaja četvorice napadača bečkoj policiji

Oko 1:10, u utorak 3. studenog, započela je izvanredna konferencija za medije Ministra unutarnjih poslova Republike Austrije, na kojoj su govorili ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer (ÖVP), generalni direktor zadužen za javnu sigurnost Franz Ruf, te šef bečke policije Gerhard Pürstl. Oni su kratko rezimirali situaciju, naglasivši da je jedan od teško naoružanih napadača likvidiran, te da austrijska policija intenzivno radi i traži počinitelje – od kojih je barem još jedan na slobodi. Sudionici su tom prilikom pozvali i građane da do daljnjega ne izlaze iz sigurnih prostora. Ujedno je zakazana i iduća takva izvanredna konferencija za medije, u utorak 3. studenog u 6 ujutro.

U 6 ujutro se javnosti opet obratio ministar Nehammer. Osim davanja novih podataka o broju žrtava (3 mrtva i 15 ranjenih), on je napomenuo i da Austrija već dugo nije bila suočena s napadom ovoga tipa. Potvrdio je da se kod ubijenog počinitelja našlo i eksplozivni pojas, za kojeg je tek naknadno ustanovljeno da je bio lažan. Radilo se o simpatizeru “terorističke milicije IS” (Islamska država), čiji su stambeni prostori i životni okoliš predmet intenzivnog policijskog rada. Ministar je ponovo pozvao i stanovništvo Beča da ostane kod kuće te izbjegava javne prostore Beča – a pohvalio je i austrijsku policiju, koja je u pogon stavila sve snage. Zahvalio je i ministrici obrane Klaudiji Tanner (ÖVP), koja je na raspolaganje stavila 75.000 vojnika za aktualne poslove osiguranja. Na to je generalni direktor zadužen za javnu sigurnost Franz Ruf medije obavijestio i o detaljima istrage, u kojoj je eksplozivom bio otvoren, a onda i pretražen stan jednog počinitelja (navodno lokalitet Enkplatz u bečkom 11. okrugu Simmering, predgrađu na jugoistoku grada). Prikupljeno je preko 20.000 video snimki građana, koje je počeo pregledavati tim od 35 istražitelja – te je oko 20 posto pregledano i ocijenjeno prema dokaznoj vrijednosti. Napomenuo je i da austrijskoj policiji, koja je već satima u akciji, na raspolaganju stoje i međunarodne policijske snage visoke razine spremnosti iz ATLAS okvira Europske unije. Njih će se aktivirati po potrebi, a u Beč organizirano stižu i policajci iz raznih dijelova same Austrije. Gerhard Pürstl, šef bečke policije, potvrdio je likvidaciju počinitelja od pripadnika policijske postrojbe WEGA u 20:09, samo nekoliko minuta od prvih dojava napada. On je pohvalio i brzi raspored policije, koja je ovladala situacijom, podijelila Beč u operativne zone, blokirala centar i ovladala gradskim prometom, da bi onda krenula i sustavno prazniti napadnuti centar grada bez izbijanja panike. Pürstl je napomenuo i budući naglasak na balansirani rad – (1) održavanje javne sigurnosti i (2) provedbu istražnih postupaka.

Početak video-sjednice Vlade Republike Austrije, 3. studenog 2020. iza 9 sati

Malo prije 8 ujutro je povećan i broj žrtava – na 4 mrtva (dvije žene i dva muškarca, iako nije jasno da li to obuhvaća i jednog likvidiranog počinitelja), te 22 ranjenih (šest teško te jedan policajac kritično, a ostali lakše). Mediji spominju pretragu više od 18 stanova povezanih s počiniteljima, kao i privođenje barem 14 osoba – od toga navodno i dvije čečenskog podrijetla u mjestu St. Pölten. Zanimljivo da je tijekom kasnog prijepodneva 3. studenog vidljivo pojačana sigurnosna oprema policije raspoređene širom centra Beča, podjelom težih pancirnih prsluka – što je uznemirilo javnost i medije. Do popodneva su nadležne službe evaluirale oko 50 posto prikupljenog video materijala, što još nije nedvojbeno pokazalo prisutnost više napadača – a dok se to ne utvrdi nedvojbeno, u Beču ostaju na snazi posebne mjere opreza i zaštite.

U 9 ujutro je održana i izvanredna video-sjednica Vlade Republike Austrije, iza 11 se javnosti obratio predsjednik Republike Austrije Alexander Van der Bellen, a u 11:30 se nanovo javnosti obratio i predsjednika Vlade Sebastiana Kurza. Vlada je proglasila tri dana javne žalosti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.