SAD odobrile prodaju HIMARS-a Hrvatskoj

 

Američki  State Department donio je odluku kojom se odobrava moguća inozemna vojna prodaja Republici Hrvatskoj modernih raketnih sustava M142 High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) i pripadajuće opreme te usluga za procijenjenu cijenu od 390 milijuna dolara. Agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju (Defense Security Coorporation Agency -DSCA) dostavila je potrebnu dokumentaciju obavještavajući Kongres o ovoj mogućoj prodaji, objavila je u petak 30. kolovoza 2024. godine DSCA na svojim internetskim stranicama. Nadležna američka agencija za takve poslove ističe kako je Vlada Republike Hrvatske zatražila je kupnju osam (8) topničko-raketnih sustava visoke mobilnosti M142 (HIMARS), te streljivo za taj sustav raznih specifikacija (po 24 raketna saća, sa po 6 raketa svako, tipa M30A2 GMLRS s rasprskavajućom bojnom glavom i M31A2 GMLRS s unitarnom bojnom glavom). Dakle, radi se o nabavi po 144 rakete svakog od tipova, ukupno njih 288 komada – ukupno 48 saća, po 6 na svaki lanser.

HMMWV sklop manjeg mobilnog zapovjedno-komunikacijskog čvorišta

U ovom paketu Hrvatskoj je odobrena i kupovina ponešto dodatnih specijaliziranih vozila i opreme. U pitanju su tu dva (2) M1152 višenamjenska vozila na kotačima (HMMWV) sa mobilnim radionama nove generacije (NG SECM – Shop Equipment Contact Maintenance); osam (8) M1152 HMMWV vozila sa zapovjednim i kontrolnim komunikacijskim paketom te priključenom natkrivenom strukturom za manje mobilno zapovjedno mjesto (Command and Control Communications Shelters); i trideset šest (36) naprednih GPS prijemnika (Defense Advanced GPS Receiver – DAGR). Uz ovaj „paket“ ide i pripadajuća oprema s naglaskom na komunikacije te ostali povezani elementi programske i logističke potpore. Procijenjena ukupna vrijednost programa je 390 milijuna dolara što Hrvatska, kao i do sada, može smanjiti na neku sebi prihvatljiviju mjeru.

Ova predložena prodaja podržat će vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država poboljšanjem sigurnosti NATO saveznika koji je i dalje važna snaga za političku stabilnost i gospodarski napredak u Europi. Predložena prodaja poboljšat će sposobnost Hrvatske da odvrati sadašnje i buduće prijetnje te podupire koalicijske operacije, kao i promicati interoperabilnost sa Sjedinjenim Državama i drugim snagama NATO-a. Tu opremu Hrvatska neće imati teškoća primiti u svoje oružane snage, ističe se u priopćenju DSCA. Također, predložena prodaja ove opreme i potpore neće promijeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regiji, ističe se. Glavni izvođač radova bit će Lockheed Martin, smješten u mjestu Grand Prairie, savezna država Texas. Ne postoje poznati ugovori o offsetu u vezi s ovom potencijalnom prodajom. Provedba ove predložene prodaje zahtijevat će imenovanje četiri predstavnika Vlade SAD-a i četiri predstavnika izvođača koji će putovati u Hrvatsku radi podrške provedbi programa. Očekuje se da će se putovanja odvijati otprilike dva puta godišnje prema potrebi za podršku postavljanju opreme i obuci.

HIMARS u Ukrajini – svaki dan na testu

Inače, hrvatski premijer Andrej Plenković nedavno je najavio daljnja ulaganja u Oružane snage RH. Na ovogodišnjoj proslavi obljetnice VRO “Oluja” među ostalim je najavio planove za nabavu modernih američkih višecijevnih lansera raketa HIMARS-a, kao i tenkova te samovoznih haubica. Napomenimo kako je sustav HIMARS postao iznimno „popularan“ od kada je takvo oružje tijekom ljeta 2022. godine Ukrajina dobila za borbu protiv ruske agresije. Njime su bili postignuti zapaženi rezultati u preciznom gađanju ruskih ciljeva, kako logističkih čvorišta, tako i drugih bitnih meta (nakupine ljudstva, pojedini sustavi protuzračne obrane, zapovjedna mjesta ali i mobilne kolone neprijatelja u kretanju). Učinak ovog oružnog sustava dodatno je pojačan sredinom travnja ove godine, kada se na ukrajinskoj strani zaprimilo (a onda i krenulo koristiti) balističke rakete ATACMS (Army Tactical Missile System) ispaljive iz lansera HIMARS, kao velik doprinos ukrajinskoj udarnoj snazi na duže domete.

DODATAK: Dan kasnije, 31. kolovoz, priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo obrane koje, među ostalim, kaže:

“Riječ je o prodaji osam samohodnih višestrukih raketnih sustava HIMARS M142 čija bi cijena u konačnici bila do 300 milijuna dolara budući da je iznos od 390 milijuna dolara maksimalna procijenjena vrijednost. Ministarstvo obrane očekuje da će se do kraja godine potpisati Goverment-to-Goverment Sporazum s Vladom Sjedinjenih Američkih Država o nabavi HIMARS-a M142.”

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.