Sjeverna Koreja i proturaketna obrana Japana

 

Japanska vlada ustrajala je na tvrdnjama kako poduzima sve potrebne korake ne bi li se suprotstavila raketnoj prijetnji što dolazi iz Sjeverne Koreje, no balistička raketa koja je u utorak preletjela preko sjevernog Japana otkrila je granice sposobnosti priprema ove države na takva iznimno nepredvidiva ispaljivanja.

Ulični prizor iz Japana, Tokio 29. kolovoza 2017. godine

U potpunosti smo pratili kretanje (projektila) sve od njegova lansiranja, i temeljito smo spremni zaštititi živote naših ljudi“, kazao je premijer Shinzo Abe novinarima, kada je objavio da je raketa prešla preko Japana prije pada u Pacifički ocean.

Japanske Samoobrambene snage nisu poduzele korake u presretanju rakete, a ministar obrane Itsunori Onodera je objasnio da se odluku o izostanku rušenja u letu donijelo temeljem radarskih podataka koji su isključili mogućnost padanja projektila na sam Japan.

Usprkos jamstvima iz vrhova vlasti, general pukovnik Hiroaki Maehara – zapovjednik snaga protuzračne samoobrane (ASDF) zadužen za proturaketne operacije – priznao je istoga dana kako je izbor vremena sjevernokorejskog lansiranja bio “potpuno iznenađenje“.

Sustav Patriot (PAC-3) u Tokiju od siječnja 2016. godine

U okviru trenutnog dvoslojnog sustava obrane Japana od balističkih projektila, razarači opremljeni Aegis sustavom iz sklopa pomorskih samoobrambenih snaga Japana opremljeni su presretačima Standard Missile 3 (SM-3), i zaduženi su za zaustavljanje nadolazećih projektila u vanjskim slojevima atmosfere. Ako oni u svojoj svrsi ne uspiju, na red dolazi korištenje iduće linije obrane od napada raketama – kopnenih presretača Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3).

Japan ima preko 30 bitnica PAC-3 raspoređenih širom države, svaka s dometom od više desetaka kilometara. Dok vlasti namjeravaju pribaviti i presretače koji bi imali dvostruko veći domet, trenutno aktivan sustav ne posjeduje dovoljno dometa za zaštitu kompletnog kopnenog prostora Japana, a japanske Samoobrambene snage su raspored ovih bitnica aktivno prilagođavale za slučaj mogućeg pada kakve rakete – radi zatajenja ili iz nekih drugih razloga.

Nakon što je Sjeverna Koreja ranije ovoga mjeseca izjavila kako promišlja lansiranje svojih balističkih raketa preko teritorije Japana, sve do voda nedaleko američkog pacifičkog teritorija Guam, neke od PAC-3 postrojbi bile su premještene u četiri japanske prefekture na zapadu države, uzduž takve pognozirane letne rute raketa.

No, projektil kojeg je Pyongyang ispalio u utorak, 29. kolovoza, bio je usmjeren u sasvim drugačijem smjeru, prošao je nedaleko rta Erimo na otoku Hokkaido, i pao je u ocean oko 1.180 kilometara istočno od tog rta.

U zrakoplovnoj bazi američkih Zračnih snagaYokota, smještenoj u predgrađu Tokija, gdje su baš tog dana i snage ASDF vježbale raspoređivanje sustava PAC-3, Maehara je naglasio važnost pozicioniranja takvih bitnica nedaleko kraja u koji se očekuje pad projektila, ističući: “PAC-3 postrojbe moraju biti raspoređene baš na prava mjesta, baš u pravo vrijeme“.

Na prostoru otoka Hokkaido bila je stacionirana samo jedna proturaketna grupa, i to na prostoru ASDF baze Chitose, oko 160 kilometara udaljene od rta Erimo. Kako izgleda, nije bilo vremena da se tu na poprište dopreme i neke dodatne postrojbe.

Kako Sjeverna Koreja nastavlja s pokusnim ispaljivanjima svojih balističkih projektila, mnogi od kojih su pali i u Japansko more, tamošnje Ministarstvo obrane ojačalo je i napore za unapređivanjem japanskih obrambenih sposobnosti. Među opcijama koje se razmatra je i uvođenje kopnenih sustava proturaketne obrane zasnovanih na Aegis tehnologiji, poznatih pod nazivom Aegis Ashore.

Američki sustav Aegis Ashore, Naval Support Facility Deveselu u Rumunjskoj, 12. svibnja 2016. godine

Taj sustav koristi komponente slične onima na sustavom Aegis opremljenim razaračima mornaričke komponente Samoobrambenih snaga, i od njega se očekuje da bi trebao smanjiti i radni napor dosadašnjeg vojnog osoblja zaduženog za operacije presretanja raketnih projektila, budući bi on bio fiksno instaliran na kopnu.

Ministarstvo planira sredstva za moguće uvođenje sustava Aegis Ashore osigurati u okviru iduće fiskalne godine, koja u Japanu započinje u travnju, no stvarno pokretanje takvog novog sustava  najvjerojatnije će trajati više godina.

Za zaštitu čitavog nacionalnog teritorija Japanu trebaju samo tri broda opremljena Aegis sustavom proturaketne zaštite, a država ih sada ima četiri – no, kako je naglasio upućeni državni dužnosnik, to “jedva” da osigurava naciji kontinuirani nadzor nad raketnim prijetnjama – budući da u pojedinim razdobljima ti brodovi i ne mogu biti korišteni radi njihovih ciklusa održavanja.

JS Atago (DDG-177), luka Tenpouzan, 26. travnja 2014. godine

Ministarstvo obrane Japana planira udvostručiti broj plovila opremljenih Aegis sustavom, ukupno na njih osam, no ti ratni brodovi teško da će zaploviti japanskim vodama prije 2021. godine.

Ministarstvo je također sve više zabrinuto i zbog sjevernokorejskih demonstracija koje upućuju i na sposobnosti izvođenja iznenadnih napada, korištenjem mobilnih lansera i ispaljivanjem projektila tijekom noći.

Činjenica da je Sjeverna Koreja svoj projektil u utorak ispalila s lokacije koju nikad ranije nije koristila – Sunan u okviru glavnoga grada Pyongyanga – mogla bi također biti signalom da se isprobava sposobnosti izvođenja iznenadnog napada, izjavio je jedan japanski dužnosnik.

Bez obzira koliko mi budemo ojačavali naše proturaketne obrane, u njima će i dalje biti rupa“, napomenuo je jedan drugi dužnosnik u ministarstvu. “Tome nema kraja“.

 

Članak pod originalnim naslovom “As North Korean missile threat grows, Japan’s defensive capabilities fail to keep up” objavljen je na portalu “The Japan Times” (https://www.japantimes.co.jp/) u srijedu, 30. kolovoza 2017. godine. U svom izvornom obliku tekst je dostupan na adresi: https://www.japantimes.co.jp/news/2017/08/30/national/politics-diplomacy/north-korean-missile-threat-grows-japans-defensive-capabilities-fail-keep/#.WabAnJUUmM9

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.