Poginuo Prigožin i vrh Wagnera

 

Kako navode ruski izvori, u srijedu 23. kolovoza oko 18:30 sati po moskovskom vremenu u blizini sela Kuženkino, Bologovski okrug Tverske oblasti, srušio se poslovni avion Embraer Legacy 600, registracijske oznake RA-02795. Avion u kojem je bilo ukupno 10 ljudi (3 člana posade i 7  putnika) poletio je s moskovskog aerodroma Šeremetjevo prema Sankt Peterburgu malo prije 18 sati da bi, prema navodima servisa Flightradar, izgubio kontakt s kontrolom leta oko 18:11 tog dana. Kako bilo da bilo, avion je pripadao kompaniji „MNT-Aero“, registriranoj za poslovni prijevoz, a prema ranim podacima Rosaviacije, na popisu putnika nalazilo se ime kontroverznog Jevgenija Prigožina. Pri udaru o zemlju avion se zapalio, a nitko od posade i putnika nije preživio. Piloti Prigožinovog aviona nisu prijavili nikakve izvanredne okolnosti tijekom leta koji je trajao tek oko pola sata.

Na mjesto nesreće odmah su došli spasitelji Ministarstva za izvanredne situacije, no do kasno navečer nije bilo potvrde da je u avionu zaista i bio Jevgenij Prigožin ili bilo tko od vodstva Wagnera. Ipak, do kasno navečer pronađena su najprije 4 tijela, a onda još 4, odnosno ukupno 8 tijela, među kojima je navodno i ono samog Jevgenija Prigožina. Kasno navečer Rosaviacija je objavila priopćenje u kojem je objavila imena svih 7 poginulih putnika: Jevgenij Prigožin, Dmitrij Utkin, Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Aleksandr Totmin, Valerij Čekalov i Nikolaj Matjusejev. Članovi posade su bili zapovjednik Aleksej Levšin, kopilot Rustam Karimov i stjuardesa Kristina Raspopova. Federalna agencija za zračni promet potvrdila je i da let zrakoplova izvršen na temelju „odobrenja za korištenje zračnog prostora izdanog na propisani način.“

Ostaci aviona padali su gotovo vertikalno, i završili na oko dva kilometra od napuštene farme u selu Kuženkino, nedaleko od autoceste M-10. Nedaleko od mjesta pada nalazi se vojna baza (93. Arsenal) u kojoj se čuvaju topništvo i projektili. Spekulira se da su upravo iz te baze procurile prve video snimke pada Prigožinovog aviona. Ruski telegram kanali bliski grupi Wagner tvrde da se pretpostavlja kako je avion srušen djelovanjem PZO-a, što su navodno potvrdili i svjedoci koji su čuli nekakve dvije eksplozije prije negoli se avionu odlomilo krilo i on je počeo padati. Pojedini ukrajinski izvori napominju kako su položaji ruske protuzračne obrane dugog dometa na samo oko 50 km sjeveroistočno od mjesta nesreće, tako da su mogli sudjelovati u događanju. Ipak, glavni istražni odjel Istražnog odbora Ruske Federacije pokrenuo je kazneni predmet na temelju kaznenog djela iz čl. 263 Kaznenog zakona Ruske Federacije (djelo kršenja pravila sigurnosti prometa i eksploatacije zračnog prometa). Oformljeno je i posebno povjerenstvo koje je već počelo istraživati uzroke pada aviona, a prvi zadatak im je pronalazak tzv. crne kutije. Neslužbeno se saznaje da će se  istraga voditi u tri smjera – greška pilota, tehnički problemi i vanjski utjecaji. Istragu je pod svoju osobnu kontrolu uzeo guverner Tverske oblasti Igor Rudenja.

Malo nakon pada, drugi avion Embraer EMB-135BJ (RA-02748), također povezan s Prigožinom, koji je letio iz Sankt Peterburga u Moskvu, sletio je na aerodrom Ostafievo (14 km južno od Moskve). Ostafievo je međunarodni aerodrom B klase, ekskluzivno korišten za potrebe ruske vojske i više pozicionirane zaposlenike Gazproma. Do objave imena poginulih, čak se nagađalo da se Jevgenij Prigožin nalazi u ovom, a ne u srušenom zrakoplovu.

Prema dosad dostupnim podacima, sedmorica poginulih činili su samo vodstvo Wagner grupe. Osim vlasnika Prigožina i osnivača Utkina, tu je još i Prigožinov zamjenik Valerij Čekalov, direktor tvrtke Evro Polis LLC koja je u ime Wagner grupe vodila rudarske, plinske i naftne poslove u Siriji, ali i rješavala razne Wagnerove logističke poslove, uključujući nabavu oružja te isplatu plaća borcima. Za Nikolaja Matjusejeva, osim što je bio zaposlenik PVK Wagner, se nagađa se je bio i osobni Prigožinov tjelohranitelj, dok se uz Aleksandra Totmina vežu Wagnerove vojne operacije u Sudanu. Bjeloruski mediji tvrde da borci Wagner Grupe, smješteni u bjeloruskom kampu u mjestu Celj, pokušavaju napustiti zemlju i vratiti se u Rusiju, dok Telegram kanali bliski Wagneru bruje o tome da su za Prigožinovu smrt krivi „izdajice Rusije“, s tragovima koji vode prema GRU-u. Još dok je Prigožin bio često na ukrajinskim bojištima, tvrdilo se da je PVK Wagner odavno razvio jasan mehanizam djelovanja u slučaju smrti Jevgenija Prigožina i Dmitrija Utkina: „Ako se potvrdi smrt poslovnog čovjeka ili zapovjednika Wagner grupe, tada će algoritam biti odmah pokrenut”. Nije bilo otkriveno što će on podrazumijevati, a tek će se narednih dana vidjeti hoće li taj neki algoritam i stvarno biti pokrenut u ovim novim okolnostima. Do tada, u javnosti je odjeknula i činjenica kako su svjetla na zgradi Wagner-centra u Skt. Peterburgu noćas upaljena u obliku križa, navodno u počast poginulom vodstvu poduzeća.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.