Na putu u Afganistan

Igor Tabak - preko Bruxellesa do Kabula

Na poziv NATO Public Diplomacy Division-a, predstavnik portala obris.org  od 14. pa sve do 22. lipnja pridružio se programu TOLA – “Tour of Transatlantic Opinion Leaders to Afghanistan”. Dok je do sada više hrvatskih novinara odlazilo u Afganistan u programima ovoga tipa, ovo je prvi put da netko iz Hrvatske sudjeluje u varijanti ovoga programa namijenjenoj krugovima analitičara i akademske zajednice.

Nakon puta u Bruxelles 13. lipnja, i idućeg dana ispunjenog stručnim briefinzima o stanju u Afganistanu i raspravama o predstojećem putu na teren, grupa od 6 analitičara i stručnjaka  otisnula se preko Istanbula za Kabul – u koji bi trebali pristići danas ujutro po lokalnom vremenu.

Dok je točan program za idućih tjedan dana još ponešto nesiguran, prvenstveno zbog koordinacije s tamošnjim dužnosnicima te vojnim i političkim vrhom, ali i zbog sigurnosnih nedoumica – jasno je da će se raditi o opsežnom programu u Kabulu, glavnome gradu Afganistana, ali i dva terenska posjeta.

Iako čitav odlazak zapravo i nije novinarsko putovanje – dakle, razgovori koji se vode nisu u formi interviewa i nisu namijenjeni objavi – nije sporno da ćemo nastojati i čitateljima portala obris.org u predstojećem razdoblju ponuditi dodatni uvid u trenutno stanje u Afganistanu, tamošnju tranziciju ovlasti sa snaga NATO i ISAF na lokalne vlasti, te stanje obnove i razvoja ove zemlje na Hindukušu. Kako stvari stoje, NATO program TOLA, kojeg Odjel javne diplomacije provodi od 2005. godine, tu bi trebao odigrati jasnu i korisnu ulogu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.