Borbe u Homsu spektakularno napreduju

 

Jučerašnja spektakularna eksplozija vojnog skladišta potresla je jugoistok Homsa

Kao što smo to i predvidjeli prije dva dana, nakon zauzimanja četvrti Khaldiyeh sirijske vlasti nastavljaju čišćenje pobunjeničkih džepova na području grada Homsa. No dok je jučer Bashar al-Assad svečanim posjetima vojnim postrojbama, te kontrolnim točkama u širem području Damaska, proslavljao 68. godišnjicu Oružanih snaga Sirije, za povratak perspektive u ratnu normalu pobrinula se sirijska oporba.

Naime, u isto vrijeme jučer u gradu Homsu odjeknula je masivna eksplozija praćena gotovo pa nuklearnom vatrenom gljivom. Kako izvještavaju zapadni mediji, pozivajući se pri tome redovito na Syrian Observatory for Human Rights (oporbi blisku udrugu građana iz Velike Britanije) – u napadu višecijevnim bacačima raketa Slobodna sirijska vojska pogodila  je režimsko skladište streljiva i naoružanja u četvrti Wadi al-Dahab. Budući da se nakon početne spektakularne eksplozije navodno još oko sat vremena u gradu čulo jake detonacije, vjerojatno su točna nagađanja o pogotku u oveće priručno skladište, smješteno u sigurnu zonu nedaleko iza borbenih linija posljednjih sukobljavanja.

Wadi al-Dahab je četvrt na jugoistoku Homsa, koja je već duže u rukama režimskih snaga, u kojoj je od početka pobune bilo vrlo malo prosvjeda, i u kojem su navodno Alaviti nekad činili zamjetan dio stanovništva. Prema posljednjim oporbenim informacijama, pri eksploziji je bilo barem 40 mrtvih i 160 ranjenih, od toga mnogo i teško ranjenih. Razmjere medijskog ratovanja tu zorno pokazuje i činjenica da su režimski izvori naveli barem dva poginula vojnika, dvadesetak ranjenih, te još barem 6 teško ozlijeđenih civila u jučerašnjoj prijepodnevnoj eksploziji.

———————————

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.