Požari u Crnoj Gori razotkrivaju političke igre

Jučer oko 21.30 izbio je požar na brdu Gorica, samo oko kilometar zračne linije od centra Podgorice

Pucanje visokonaponskog kabla uzrokovalo je u ponedjeljak navečer veliki požar u samoj Podgorici – točnije, u elitnom dijelu na brdu Gorica. Požar raspirivan jakim sjevernim vjetrom i potpomognut višetjednim visokim temperaturama ugrozio je veleposlanstva Velike Britanije, Francuske, Grčke, Rumunjske i Slovenije, kao i rezidencije veleposlanika nekoliko europskih zemalja. Veleposlanik Slovenije Vladimir Gasparič izjavio je za crnogorski dnevnik „Vijesti“ da je vatra došla do same terase veleposlanstva, ali su ga vatrogasci uspjeli odmaknuti. Požar se u jednom trenutku približio i zgradi u kojoj živi i bivši predsjednik i premijer Crne Gore, Milo Đukanović. Dio Gorice je hitno evakuiran. Vatra se velikom brzinom širi i na samom južnom podnožju brda, paralelno sa željezničkom prugom Beograd-Bar. Podgoričkim vatrogascima u pomoć su priskočile i kolege iz obližnjim mjesta, kao i stanovnici Podgorice, no zbog slabog pritiska u vodovodnoj mreži, njihova se pomoć pokazala relativno beskorisnom. Požar koji je prijetio kućama na Gorici oko ponoći je donekle stavljen pod kontrolu, no zato je nastavilo buktiti u nekim drugim dijelovima Podgorice, prije svega u crnogoričnoj šumi nedaleko bivšeg Kombinata aluminija, na južnome rubu Podgorice.

 

Pogledajte požar na brdu Gorica u video prilogu:

 

Požari koji već 10-ak dana haraju sjeverom Crne Gore još uvijek nisu stavljeni pod kontrolu, pa se sada sve nade u njihovo gašenje ili barem lokaliziranje polažu u kišu, koja će možda pasti u utorak. Na području Pljevalja i Mojkovca nije pomogla ni dosadašnja hitna intervencija helikoptera pristiglih na ispomoć iz Srbije (MUP) i Hrvatske (OS RH). Hrvatski Mi-8 MTV su iz Divulja navodno krenuli put Crne Gore u nedjelju, 15. srpnja, iza 14 sati. Iako su poslani izrijekom u Crne pode i Kanjon Drage, tog su dana djelovali u pljevaljskome kraju  i, kasno navečer, u Petrovića omaru – jer je bilo procijenjeno da je ondje situacija bila teža. Tijekom jučerašnjega dana navodno nisu letjeli, zbog niske oblačnosti – dok je jak sjeverni vjetar ponovno razbuktao požar u prirodnome rezervatu Crna poda, gutajući stoljetna stabla crnoga bora.

Tko je kriv?

Budući da požari ne jenjavaju, počele su međusobne optužbe lokalnih političara. Bivši predsjednik općine Pljevlja Filip Vuković optužio je lokalnu vlast za kukavičluk i nesposobnost, budući da na jednom parkingu u mjestu već tri godine čami parkirana mehanizacija, koja bi u ovoj alarmantnoj situaciji itekako dobrodošla. Prozvana vlast Vukoviću je uzvratila podsjetnikom da je on sam bio na vlasti do prije 10-ak mjeseci. Mještani Dobrilovine, u kanjonu Tare gdje požari haraju već 10 dana, tvrde da je ljudski nemar glavni uzrok ogromne štete u tom nadaleko poznatom kanjonu i Nacionalnome Parku Durmitor. Uzrok požara je udarac groma u borove u kanjonu koji se, tvrde, lako mogao ugasiti iz aviona da je akcija počela na vrijeme. No, ona je kasnila punih 24 sata, a i vrlo je brzo proglašena pauza zbog nemogućnosti da se požar ugasi.

Branka Bošnjak, zastupnica Pokreta za promjene u Skupštini Glavnog grada Podgorice, dio krivice svalila je i na crnogorsku vlast zbog navodno problematične prodaje helikoptera MI-8 Vojske Crne Gore. Bošnjak tvrdi da su, iako u dobrom stanju, njih 6 proglašeni neperspektivnima – zbog čega su 2005. godine stavljeni na prodaju, „…ili bolje rečeno poklonjeni po prosječnoj cijeni od 50 tisuća dolara. I danas lete, a našima nijesu valjali, ili je u pitanju bio neki drugi interes“. Do 2005. godine u Crnoj Gori je bila stacionirana helikopterska jedinica tada još uvijek zajedničke srpsko-crnogorske države, a nakon razdruživanja spomenuti helikopteri ostali su Vojsci Crne Gore – koja je jedan dio, odlukom Vlade iz 2005. godine, stavila na bubanj – da bi praktično svi bili prodani nekoliko godina kasnije. Bošnjak je kritizirala i nabavu protupožarnih aviona za MUP, smatrajući s jedne strane da oni nisu pogodni za djelovanje na terenu kao što je ovaj na sjeveru Crne Gore, a s druge strane – da MUP CG (za razliku od Vojske Crne Gore) nema kadrova osposobljenih za takvu vrstu zadaća.

Saonice umjesto helikoptera

Crnogorski komunalni snjegočistač zimus u Žabljaku

Time se ponavlja situacija iz veljače i ožujka ove godine, kada je Crna Gora doživjela kolaps zbog niskih temperatura i visokog snijega. Tada je Vlada Crne Gore odlučila da za nešto više od 3 milijuna dolara, preostalih od klirinškog duga Ruske Federacije, kupi 13 snjegočistača i 15 motornih saonica.  Na ime klirinškog duga Rusija je Crnoj Gori bila dužna 18 milijuna dolara, pa je Vlada Crne Gore 2006. počela razmatrati mogućnost da dio tog novca iskoristi za nabavu višenamjenskih helikoptera. Dvije godine kasnije Vlada je i službeno donijela takvu odluku, koja nikada nije realizirana. Istu sudbinu doživjela je i nabava lokomotiva za Željeznički prijevoz, kada je namjera takve nabave stornirana zbog „nepogodnosti lokomotiva za crnogorske pruge“. Zato je Vlada CG odlučila da umjesto helikoptera i lokomotiva kupi čistače snijega i saonice, koje će potom pokloniti općinama na sjeveru zemlje, kao najpogođenijima sniježnim nedaćama, te općini Cetinje i određenim državnim institucijama. Ugovor o nabavi 13 snjegočistača u vrijednosti od 2 762 500 dolara potpisan je s tvrtkom „AgroTehMaš“ iz Sankt Petersburga, dok će 15 motornih saonica nabaviti „Ruskaja mehanika“ iz grada Ribinska. Po jedne saonice dobit će Gorska služba spašavanja Crne Gore i Sektor za izvanredne situacije, dok će se naknadno razmotriti prijedlozi da se dio saonica, umjesto općinama, dodijeli Vojsci Crne Gore i Upravi policije.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.