Kampanja SRS izričito protiv EU i NATO

Predizborna kampanja u Srbiji u punom je jeku, a tek jedna stranka – Srpska radikalna ratnog zločinca Vojislava Šešelja – izričito je bazira na obećanjima o borbi za Kosovo, a protiv NATO-saveza i ulaska Srbije u Europsku uniju. Što se SRS-a tiče, takva retorika nije nimalo neočekivana (ne treba smetnuti s uma da je SRS prije samo nekoliko dana za predsjednika Srbije kandidirala Jadranku Šešelj – suprugu haaškog zatvorenika), a potporu, kako se čini, dobiva jedino iz Republike Srpske. Istočno Sarajevo jučer je osvanulo oblijepljeno plakatima te stranke na kojima se, uz  čestitku predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu na izbornoj pobjedi i novom predsjedničkom mandatu, upozorava: “Nikad u NATO brate Srbine!”, te “Nećemo u Europsku uniju!”.

Suludi izbor: hoćemo Putina i Šešelja, nećemo NATO i EU!

Takva retorika nastavljena je i danas, na skupu stranke u Pančevu, gdje su okupljene pristaše stranke pozvane da 06. svibnja glasaju za “većinsku Srbiju protiv EU”. Anti-EU raspoloženje dodatno potpiruje i kontroverzni ruski veleposlanik u Srbiji, Aleksandar Konuzin, koji posljednjih mjeseci svako malo upozorava da “što je Srbija bliža EU, to joj je Rusija dalja”. U Konuzinovom tekstu u NIN-u krajem ožujka izravno se prijeti raskidom trgovinskih ugovora između Srbije i Rusije u slučaju ulaska RS u EU, većim carinama i cijenama, te time, u konačnici, radikalnim smanjenjem srpskog izvoza u Rusiju. Nešto slično danas je ponovio potpredsjednik SRS-a Zoran Krasić na predizbornom skupu u Pančevu: “Već 12 godina živimo po europskim standardima, po kojima smo izgubili posao, po kojima smo prezaduženi i po kojima mogu da se liječe i školuju samo oni koji imaju novca. Po tim istim europskim standardima se glasa za tajkune i lopove i one koji žele da na Đurđevdan pobijedi EU. Ali, na sreću, takvih je samo devet posto.”

Prema svim dosadašnjim istraživanjima javnog mnijenja, radikali će na izborima uspjeti preći  prag i ostati parlamentarna stranka, dok izjednačenu utrku već mjesecima vode Tadićeva Demokratska stranka i Srpska narodna stranka preobraćenog radikala Tomislava Nikolića. Njih dvojica rame uz rame stoje i u anketama o rejtingu predsjedničkih kandidata (kojih sad već ima 10-ak), a analitičari pomalo u šali kažu kako je najveća prednost Borisa Tadića ta što mu je protukandidat Tomo Nikolić, od milja zvan Toma Grobar.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.