Izvješća o stanju u Vojsci Crne Gore i sudjelovanju u mirovnim misijama uskoro pred Skupštinom

Krajem ožujka Vlada Crne Gore raspravila je i odobrila dva ključna godišnja izvješća svog obrambenog sektora – „Izvještaj o stanju u Vojsci Crne Gore za 2011. godinu“ i „Izvještaj o sudjelovanju pripadnika Vojske CG u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inozemstvu u 2011. godini“. Nakon što su od Vlade dobila zeleno svjetlo, oba izvješća idu pred zastupnike Skupštine Crne Gore. U nastavku donosimo sažetke oba izvješća.

Izvješće o stanju u Vojsci Crne Gore za 2011. godinu

Vojska Crne Gore - stara organizacijska struktura iz 2007.

Nova organizacijska struktura Vojske, utemeljena na odluci Vlade CG, uvažava standarde definirane partnerskim ciljevima, smanjen je broj formacijskih mjesta za dočasnike, a povećan za vojnike po ugovoru. Vojska CG trenutno broji 2094 profesionalna pripadnika, tijekom 2011. profesionalna služba prestala je za ukupno 203 osobe (od toga je 69 časnika, 90 dočasnika, 38 vojnika po ugovoru, i 6 civila), a u službu je primljeno 65 vojnika po ugovoru. Nastavljeno je školovanje i usavršavanje vojničkog kadra u inozemstvu – 2 časnika i 1 dočasnika u 2011. završili su školovanje u SDA-u, a jedan časnik ga je započeo. Po jedan časnik i dočasnik usavršavali su se u Hrvatskoj, 2 časnika u Srbiji, i jedan u Njemačkoj. 37 kadeta upućeno je na školovanje na vojne akademije partnerskih zemalja.

Prošle godine čak 10 pripadnika VCG izgubilo je život (od toga 3 u padu helikoptera u rujnu 2011., 1 u misiji ISAF u Afganistanu, te 6 van službe – 2 samoubojstva, 1 prometna nesreća i 3 bolesti). Istraga o uzroku pada helikoptera (02. rujna 2011.) još uvijek traje, a letjelica Gazela SA341 u potpunosti je uništena.

Pripadnici Vojske CG sudjelovali su na 3 vojne vježbe u Crnoj Gori („ADRION 11 LIVEX“ – u akvatoriju Bokokotorskog zaljeva, „ODLUČAN KORAK 02“ – uz prisutnost ocjenjivačkog tima NATO-a, „ZETA 2011“ – na aerodromu „Golubovci“ i na rijeci Morači), te na 9 vojnih vježbi u inozemstvu (na poligonima partnerskih država).

Od NATO-programa, Ministarstvo obrane i Vojska CG nastavili su realizaciju programa PARP („Planning and review process“) i implementaciju „Koncepta operativnih sposobnosti“.

Uz kontrolu zračnog prostora, ni nabava koje letjelice nije naodmet

Tijekom 2011. nije bilo značajnijeg opremanja Vojske borbenim sustavima, jer je težište financiranja usmjereno na remont i popravak postojećih sustava – topničkog oružja, borbenih oklopnih vozila, helikoptera i pojedinih plovnih jedinica. Vlada je odredila lokaciju Vrsuta (na sjeverozapadnom dijelu planine Rumija) za postavljanje radara za nadzor i kontrolu zračnog prostora, a također je dala suglasnost da NATO agencija NC3A pristupi izradi Balkanske regionalne studije za kontrolu i nadzor zračnog prostora, koja će obuhvaćati i zajedničku studiju nabave radara za BiH, Makedoniju i Crnu Goru. Poduzete su i određene pripreme za modernizaciju sustava nadzora mora uz mogućnost razmjene informacija na regionalnome nivou sa susjedima – u okviru ADRION-inicijative, EU i NATO. U suradnji sa strateškim partnerom (SAD) razvijen je model održivog sustava nadzora i kontrole mora, s kapacitetima nacionalnog centra, čija se implementacija planira za tekuću 2012. godinu. Ministarstvo obrane preko Izvješća apelira na državu da pronađe model za rješavanje kapitalnih projekata Vojske – prvenstveno nabavu 2 srednja višenamjenska helikoptera i novog radara za kontrolu zračnog prostora, kao i zamjenu postojećih brodova Mornarice s 2 do 3 odgovarajuća patrolna broda. Pritom se kao dio rješenja nudi mogućnost da se sva sredstva od prodaje vojne opreme i naoružanja usmjere za rješavanje ovih kapitalnih projekata.

U Izvješću se kao jedan od osnovnih problema navode viškovi naoružanja i vojne opreme. Preventivnim uništavanjem ubojnih sredstava s nestabilnim barutima u vlastitoj organizaciji (u poduzeću „Poliex“ u Beranama) neutralizirano je 92,13 tona kritičnih ubojnih sredstava, dok je po svim programima u 2011. neutralizirano ukupno 292,73 tone ubojnih sredstava.

Uz određene izmjene Godišnjeg plana prihoda i rashoda, iz proračuna Ministarstva obrane za potrebe Vojske CG odvojeno je 27.327.774,47 eura (op. a. – uz tečaj 1,3135 USD za Euro – 35.895.031,77 USD, ili uz srednji tečaj HNB za 17. travnja od 7,47 kuna – 204.138.475,29 kn),  dok je realizacija plana rashoda u razdoblju od 01. siječnja do 31. prosinca 2011. iznosila 26.965.731,12 eura, odnosno 98,67%.

U 2011. započet je proces dugoročnog planiranja obrane izradom Dugoročnog plana razvoja, prvog takvog strateškog dokumenta u obrambenom sektoru Crne Gore. Planira se da će DPR biti napravljen do sredine 2012.

Izvješće o sudjelovanju pripadnika Vojske CG u međunarodnim snagama i mirovnim misijama u 2011.

Crnogorski pripadnici misije ISAF

Odlukom Skupštine Crne Gore od 05. srpnja 2011. omogućeno je slanje do 45 pripadnika Vojske CG u mirovnu misiju ISAF u Afganistanu (do tada je maksimum bio 40), kako bi se misija crnogorskih vojnika proširila i na segment obuke Afganistanske Nacionalne Armije. Od jeseni 2010. do veljače 2012. kroz ISAF Afganistan prošla su ukupno 4 kontingenta pripadnika Vojske CG, od čega je misija posljednjeg, četvrtog, proširena sudjelovanjem instruktora u Vojno-policijskoj školi u Kabulu. Dio crnogorskih vojnika stacioniran je u sklopu mađarskog Provincijskog tima za rekonstrukciju u pokrajini Baglan, u gradu Pol-e-Komri, dok su stožerni časnici raspoređeni u Regionalnom zapovjedništvu „Sjever“ u pokrajini Balkh, u gradu Mazar-e-Sharifu. Obuka svih pripadnika vođena je u Centru za obuku u Danilovgradu, i to na poligonima za obuku u kasarni „Golubovci“ i na vojnom  poligonu „Nova lokacija“ kod Pljevalja, a za dva kontingenta održana je i zajednička obuka s pripadnicima Oružanih snaga Republike Mađarske u Mađarskoj. Za stožerne časnike i dočasnike obuka je u većem dijelu realizirana u NATO-školi u Oberamergau u Njemačkoj, a za pripadnike Regionalnog zapovjedništva „Sjever“ u Centru za obuku u Bidgošću u Poljskoj. Obuka instruktora za dužnosti u Vojno-policijskoj školi u Kabulu realizirana je u Republici Hrvatskoj. U listopadu 2011. jedan pripadnik crnogorskog kontingenta umro je od srčanog udara.

Broj vojnika u ostalim međunarodnim misijama nije se mijenjao, pa je u mirovnoj operaciji „EU NAVFOR ATALANTA“ moguće sudjelovanje do 3 pripadnika Vojske CG, a u misiji „UNMIL“ u Liberiji do 2 pripadnika. Crnogorski pripadnici operacije ATALANTA (na dužnosti časnika palubne službe, navigacijskog časnika i motorista-operatera), u skladu s potpisanim bilateralnim sporazumima, ukrcani su na brodove mornarica Republike Grčke i Republike Italije – na talijansku fregatu Zeffiro (F577) 2 crnogorska vojnika, a jedan na grčku fregatu HS Nikiforos Fokas (F-466).

Obuka za misiju „UNMIL“ vođena je u specijaliziranim centrima za obuku vojnih promatrača u Kraljevini Nizozemskoj, Republici Mađarskoj, Finskoj i drugim zemljama. Obuku za vojne promatrače do sada je završilo 12 pripadnika Vojske CG, a planirano je da se ova obuka nastavi i tijekom 2012.

Iz proračuna Ministarstva obrane Crne Gore ukupno je za mirovne misije izdvojeno 3.894.919 eura (op. a. – uz tečaj 1,3135 USD za Euro – 5.115.976,11 USD, ili uz srednji tečaj HNB za 17. travnja od 7,47 kuna – 29.095.044,93 kn), od toga najviše za troškove pripreme i angažiranja vojnika u misiji ISAF – 3.782.287 eura (op. a. – 97,11%) . Troškovi pripadnika za operaciju ATALANTA iznose najmanje – samo 30.292 eura, dok su troškovi „UNMIL-a“ u zlatnoj sredini, ali u odnosu na one afganistanske još uvijek vrlo niski – 88.250 eura.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.