Donacija SAD-a za Vojsku Srbije

 

Da ne bi bilo da samo Rusija donira opremu i naoružanje Vojsci Srbije, Veleposlanstvo SAD-a u Srbiji pohvalilo se na svojoj Facebook stranici donacijom Beogradu. Kako piše u objavi od 20. ožujka, „prvi kontingent specijalnih terenskih vozila tipa ‘Hummer’ stigao je u Srbiju kao donacija američke vlade Vojsci Srbije i dodatna pomoć jedinicama srpske vojske koje sudjeluju u mirovnim operacijama pod okriljem UN-a“. Iz priloženih fotografija jasno je da se pri tom spomenu „Hummera“ zapravo radi o američkim lakim višenamjenskim vojnim vozilima na kotačima široko poznatim pod skraćenicom HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle – HMMWV). Pri čemu nije jasno o kojima od tri načelne generacije vozila je riječ, kao niti o kojim njihovim točnim varijantama (iako bi fotografije ukazivale na neku od „Armament Carrier“ inačica).

Dok je ovakvih donacija bilo i za Hrvatsku, kod kuće i u Afganistanu, srbijanski mediji već su krajem prošle godine pisali da je riječ o ukupno 30 vozila, vrijednih najmanje 3 milijuna dolara, koja će biti raspoređena u Specijalnoj brigadi, u postrojbe koje zajedno s policijom čuvaju granicu u Kopnenoj zoni sigurnosti, te u jedinice koje se upućuju u međunarodne operacije UN-a i EU. Netom pristigla vozila najprije će biti predana Tehničkom opitnom centru (TOC) na ispitivanja, a tek potom će biti raspoređena po jedinicama.

Još se ništa ne zna o nadogradnji novih vozila za VS

No ovo nisu prva vozila ovakvog tipa koje je Vojska Srbije dobila od Vlade SAD-a. Prije 4 godine, 2013. godine, SAD su dovršile donaciju 21 primjerka (17 u rujnu 2012. i još 4 početkom 2013. godine) poprilično ogoljenog vozila tipa HMMWV (izgleda njegove varijante M1151), koja su potom raspoređena u Specijalnu brigadu iz Pančeva i jedinice na obuci u bazi „Jug“ kod Bujanovca. Ta vozila su u Srbiju došla bez oklopa, naoružanja i sustava veza, pa je nadogradnju izvršio Tehnički remontni zavod iz Čačka uz pomoć Vojnotehničkog instituta. Oni su dobivena američka vozila opremili protuavionskom strojnicom M-87 kalibra 12,7 mm, lakom pješačkom strojnicom M-84 kalibra 7,62 mm, te automatskim bacačem granata od 30 mm, kao i sustavima veza francuske tvrtke Thales.

Tzv. “hameri” u rukama Protuterorističke jedinice Žandarmerije MUP-a Srbije

Činjenicu da su vojna vozila HMMWV u Srbiji popularno poznata kao „Hummer“ vjerojatno valja zahvaliti zanimljivosti da je ta država za svoje potrebe tijekom 1990-tih pribavila veći broj primjeraka vozila civilne robne marke „Hummer“ (načelno bazirane na osnovnome vozilu HMMWV, varijanta M998). Ta civilna vozila bila su namijenjena potrebama notornih „crvenih beretki“ (u ožujku 2003. konačno rasformirane Jedinice za specijalne operacije – JSO), za čiju su uporabu ona u domaćoj radinosti i prepravljana u nekakvu hibridnu „borbenu“ verziju. Takva prepravljena vozila kasnije je preuzela Protuteroristička jedinica Žandarmerije MUP-a Srbije. Tek s polaganim zatopljenjem odnosa Srbije i SAD u mandatu ministra obrane Dragana Šutanovca bila je ugovorena i prva donacija propisnih vojnih vozila HMMWV – čiju je prvu isporuku iz SAD u Srbiju zaprimio ministar obrane Aleksandar Vučić 9. rujna 2012. godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.