Proceedings of the US Naval Institute – 07.2011.

Naslovnica Proceedings 07.2011.

Novi broj mjesečnika Proceedings bavi se prvenstveno prekomorskim misijama.

Težišna je tema stavljena na Afganistan – jačanje tamošnjih domaćih kapaciteta za upravljanje državom, probleme u određivanju metrike napredovanja, ali i odnose Afganistana s Pakistanom – susjedom, konkurentom i aktivnim umješaćem u tamošnje odnose.

No, Afganistan nije sve. Govori se i o Somaliji, o mogućim putevima naprijed, i o utjecaju općenito afričkih kriza na Američko djelovanje na tom dugo zanemarivanome kontinentu. U tom se kontekstu promatra i Afrika Partnership Station, program mornaričke suradnje koji nastoji ojačati lokalne kapacitete za suzbijanje prijetnji s mora – prvenstveno piratstva.

Uz razmatranje ovih goručih kriznih žarišta, novi Proceedings promatra i Bospor, stoljećima jednu od ključnih pomorsko-prometnih točki na svijetu te kineski napredak u raspoloživoj mornaričkoj tehnici – prvenstveno na polju protubrodskih projektila.

Uz ova internacionalna promišljanja, nisu zaboravljene ni klasične teme – unapređenja koncepta AirSea Battle, pitanja optimalizacije veličina brodskih posada, kao i promišljanje novih pravaca u razvoju podmornica nosača projektila.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.