Vladin “Sretan Božić!” vlasnicima oružja

 

Kao prva točka dnevnoga reda na 68. sjednici Vlade RH, održanoj 20. prosinca, proceduru je prošao dokument “Prijedlog programa za preuzimanje i provedbu pravne stečevine Europske unije za 2013. godinu”. U njemu, kao što mu i naslov kaže, najavljene su promjene pravnoga sustava RH koje nam u predstojećoj godini nalaže naše nastojanje za ulaskom u EU. Prije ikakvog detaljnijeg pregleda ovoga dokumenta, istaknut ćemo detalj koji predstoji u materiji 1. poglavlja pregovora – onog nazvanog Sloboda kretanja roba.

Ondje je, u dijelu nazvanom “Proceduralna pitanja”, navedena i predstojeća promjena koja baš i neće razveseliti legalne vlasnike oružja u Hrvatskoj. Naime,

…sukladno Direktivi Vijeća 91/477/EEZ od 18. lipnja 1991.godine o kontroli nabavljanja i držanja oružja (SL L 256, 03.09.1991.) i Direktivi 2008/51/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 21. svibnja 2008. godine kojom se izmjenjuje i dopunjuje Direktiva Vijeća 91/477/EEZ o kontroli nabavljanja i držanja oružja (SL L 179, 8.07.2008.) uvodi se nova isprava za oružje – Europska oružna propusnica“.

Primjer EFP-a za Slovačku

Riječ je o ispravi originalnim imenom European Firearms Pass (EFP), koja se oslanja na hrvatski Zakon o oružju (NN 63/07, 146/08 i 59/12), i to na njegov članak 8 – koji glasi:

Isprave o oružju prema ovom Zakonu su:

1. odobrenje za nabavu oružja,

2. odobrenje za nabavu streljiva (nakon ulaska u EU, “Europska oružna propusnica”),

3. oružni list za držanje ili oružni list za držanje i nošenje oružja,

4. odobrenje za sakupljanje starog oružja,

5. odobrenje za držanje oružja,

6. dopusnica za neposredno rukovanje vatrenim oružjem,

7. druge isprave o oružju izdane na temelju međunarodnih ugovora“.

U njegovoj je točki 2. (od izmjena i dopuna usvojenih i u Narodnim novinama objavljenih krajem svibnja ove godine) i izričito spomenut novi dokument, koji će početi važiti s trenutkom ulaska Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, 1. srpnja 2013. godine.

No, da bi to bilo i stvarno operativno provedivo, potrebno je do ljeta izmijeniti Pravilnik o obrascima isprava, te obrascima i načinu vođenja evidencija o oružju i streljivu (NN 33/08, 155/08). Za nositelja provedbe ove podzakonske prilagodbe zaduženo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH, koje bi taj posao trebalo obaviti tijekom prvog tromjesečja 2013. godine. Njime će se propisati i točni sadržaj, izgled i cijena te nove isprave o oružju.

Imajući u vidu hrvatsku praksu, novi će dokument u najboljem slučaju biti tek malo skuplji od staroga, a svima koji su legalni korisnici i posjedovatelji vatrenoga oružja “ne gine” nova runda druženja s birokracijom hrvatskoga MUP-a. Blagoslovljen Božić!

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.