Vlada sutra odlučuje o gradnji ophodnog broda

 

Baš kad su novinarski nosevi počeli svrbjeti od iščekivanja “kad će već jednom taj natječaj za ophodni brod”, Vlada je na dnevni red svoje sutrašnje sjednice uvrstila nešto nalik na tu temu. Sedma točka sutrašnjeg redovitog Vladinog sijela glasi: “Prijedlog odluke o utvrđivanju potrebe za nabavom obalnih ophodnih brodova”.

Hoće li sadašnji pripadnici HRM-a dočekati podizanje zastave na novom hrvatskom ratnom brodu?

Dok će osnovni detalji ovog “prijedloga odluke o odluci” biti poznati nakon 10 sati ujutro, podsjećamo da je ovo u roku od dvije godine već treći pokušaj nabave OPV-ova. Najprije je sada već debelo bivši HDZ-ov ministar obrane Branko Vukelić najavio da će u jesen 2010. godine biti raspisan natječaj za gradnju prototipa, a onda i nekoliko istovrsnih obalnih ophodnih brodova. Međutim, niti je na jesen raspisan natječaj, niti je Vukelić kraj 2010. godine dočekao u ministarskoj fotelji.

Potom je 26. veljače 2011. godine isto najavila i tadašnja premijerka Jadranka Kosor. Štoviše, ona je otišla i korak dalje, objavljujući da je:

 

“želja Vlade da se u Brodosplitu grade brodovi za Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM), znači brodovi obalne straže, i trenutačno imamo plan gradnje po modelu ‘jedan plus četiri’ broda i vjerujemo da se taj projekt može realizirati u splitskom brodogradilištu”.

 

Iako je ta izjava bila prigodno dana kao svojevrsno obećanje radnicima Brodosplita da im Bruxelles neće odbiti najavljeno restrukturiranje, ona je na noge digla i ostale potencijalne izvođače ovog prilično primamljivog posla. Stvar je već 01. ožujka popravio Vukelićev nasljednik na mjestu ministra obrane, Davor Božinović, uguravši u pojašnjenje premijerkine izjave i čarobnu riječ “javni natječaj”.

 

“Vrlo brzo ćemo raspisati natječaj za izgradnju pet novih ophodnih brodova za potrebe Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže”,

 

najavio je Božinović, uz jedan mali dodatak kako ipak ne bi išao protiv premijerkinih riječi: “Brodove će graditi hrvatska brodogradilišta, prije svega Brodosplit!” No to “vrlo brzo” raspisivanje natječaja u Božinovićevom slučaju prometnulo se u “ne u mom mandatu”, jer su samo nekoliko mjeseci kasnije parlamentarni izbori u Hrvatskoj pomeli i ministra i premijerku. Tako je vrući krumpir gradnje ophodnog broda preuzeo aktualni ministar Ante Kotromanović.

Kotromanović je natječaj za gradnju OPV-a postavio kao jedan od prioriteta prve godine svog mandata. U intervjuu za portal Obris.org u svibnju ove godine najavio je:

 

“Ove godine trebao bi biti postupak za natječaj, cilj nam je završiti natječaj do 31. prosinca ove godine – raspisati i završiti ga, izabrati najprihvatljivijeg, najjeftinijeg i najboljeg, i tvrtku koja će proizvoditi, da bi s 01. siječnja iduće godine krenuli u izgradnju, i da bi prototip tog broda u 2013. bio gotov, da bi bio na testiranju, da bi prošao sve faze testiranja, i da bi onda na temelju toga krenuli na serijsku proizvodnju. Mi smo osigurali sredstva za njega, i idemo na to da 2014. možemo izbaciti dva broda, ako smo ga istestirali i ako znamo što hoćemo, ako smo vidjeli nedostatke. Možemo onda 2014. i 2015. izbaciti 2 broda. Nama je ta flotila mala, ali u ovom trenutku bi nam bila dovoljna, a poslije ćemo vidjeti kako ćemo, kad uđemo u EU s obzirom na Schengen i granice koje će nam biti dosta dulje.”

 

Iako je Kotromanović i u drugim medijima najavljivao da će natječaj za gradnju ophodnih brodova biti raspisan 01. rujna, primjetno je da se s njim, za sada, kasni 15-ak dana. Poučak dosadašnjih tzv. natječaja za OPV-ove glasi: “kašnjenje + kašnjenje = nikad”, za koji se najiskrenije nadamo da se neće primijeniti i ovoga puta.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.