SOA okončala svoj prvi EU projekt

 

Unatoč strogim odredbama i brojnim restrikcijama u korištenju sredstava Europske unije za projekte iz domene obrane i sigurnosti, hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija uspješno je provela svoj prvi EU-projekt. Projekt koji je trajao od 1. srpnja 2018. do 31. ožujka ove godine zvao se „Podizanje osposobljenosti državnih službi sigurnosti, zaposlenika javne uprave i centara za istraživanje i razvoj te jačanje njihove suradnje na području nacionalne sigurnosti“ („Increasing the competences of state security services, public administration employees and scientific and research centers and the development of their cooperation in the area of ​​national security“), a cilj mu je bio pripremiti javnu upravu za učinkovitije prepoznavanje i suprotstavljanje terorističkim i asimetričnim prijetnjama, na bazi međunarodnih iskustava. Projekt pod skraćenim imenom „PO WER proveden je u sklopu „Operativnog programa znanje, izobrazba i razvoj 2014.-2020., pod brojem POWR.04.03.00-IP.07-00-002/18“ („Operational Program Knowledge, Education and Development 2014-2020, Priority Axis IV Social innovation and transnational cooperation, Measure 4.3 Cooperation transnational, recruitment number: POWR.04.03.00-IP.07-00-002/18“), koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 6.724.025,25 PLN (oko 1.477.738 eura), od čega su 6.340.083,41 PLN (oko 95 posto) činila sredstva EU, dok je ostatak financirala poljska strana. Republika Hrvatska, odnosno SOA, nije sudjelovala u troškovima projekta.

Nositelj ovoga projekta bila je poljska Agencija za unutarnju sigurnost (Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego – ABW), koja je kao tzv. „pan-europskog strateškog partnera“ u realizaciji projekta izabrala SOA-u zbog njenih dosadašnjih aktivnosti, mogućnosti doprinosa cilju partnerstva i iskustva SOA-e u međunarodnim projektima slične vrste. Sporazum o partnerstvu u realizaciji projekta potpisali su ravnatelji SOA-e i ABW-a 22. svibnja 2018. u sklopu svečanosti otvaranja Centra izvrsnosti za borbu protiv terorizma (Centrum Prewencji Terrorystycznej – TPCoE) ABW-a, koji je ispred same ABW provodio aktivnost s poljske strane. Projektom je predviđeno da se ciljevi postignu koristeći se nacionalnim poljskim (uglavnom ABW) i međunarodnim (uglavnom SOA) iskustvima, kao i doprinosom međunarodnih stručnjaka. SOA je svoj doprinos projektu dala u prikupljanju i razmjeni praksi te iskustava kroz nacionalne sastanke, sastanke sa stručnjacima i međunarodne sastanke s brojnim stranim službama i institucijama. Poljski partneri su, uz ove aktivnosti, provodili i nacionalne treninge za zaposlenike poljskih državnih te javnih službi.

Sastanak obavještajnih službu na Baliju (Indonezija) zabilježen je i u filmiću koji se može naći na YouTubeu

Na prvom sastanku predstavnika SOA-e i ABW-a, održanom od 18. do 20. srpnja 2018. u Zagrebu, definiran je popis aktivnosti unutar projekta, neki praktični aspekti organizacije nacionalnih i međunarodnih sastanaka, te načela suradnje s nacionalnim partnerima. Tijekom projekta održan je niz međunarodnih sastanaka: s predstavnicima NATO Centra izvrsnosti za protuobavještajni rad (NATO Counterintelligence Centre of Excellence); s francuskom sigurnosnom službom DGSI (Direction générale de la sécurité intérieure) i Koordinacijskom jedinicom za borbu protiv terorizma UCLAT (Unité de coordination de la lutte anti-terroriste); s finskom sigurnosnom službom SUPO, Ravnateljstvom policije, Ministarstvom unutarnjih poslova i Nacionalnim istražnim uredom; s australskim sigurnosnim tijelima: sigurnosnom službom ASIO (Australian Security Intelligence Organisation), Nacionalnim centrom za procjenu prijetnji, Ministarstvom unutarnjih poslova, Graničnom službom, Federalnom policijom i financijskom službom AUSTRAC; s rumunjskom sigurnosnom službom SRI (Serviciul Român de Informații); s mađarskim Centrom za borbu protiv terorizma TEK (Terrorelhárítási Központ); s talijanskom sigurnosnom službom AISI (Agenzia Informazioni e Sicurezza Interna); s direktoricom Europola Catherine De Bolle u sjedištu Europola u Den Haagu, Nizozemska; u SAD-u s predstavnicima Nacionalnog protuterorističkog centra (National Counterterrorism Center – NCTC) i CIA-e, te u Kanadi s tamošnjom sigurnosno-obavještajnom službom (Canadian Security Intelligence Service – CSIS) i Združenim centrom za procjenu terorizma (Integrated Terrorism Assessment Centre – ITAC); s njemačkim predstavnicima Združenog protuterorističkog centra (Ge­mein­sa­mes Terroris­mus­abwehr­zentrum – GTAZ) i raznih institucija zaduženih za unutarnju i vanjsku sigurnost (BMI, BND); sa španjolskom sigurnosno-obavještajnom agencijom CNI (Centro Nacional de Inteligencia), Središtem za suzbijanje terorizma i organiziranog kriminala (Centro de inteligencia contra el Terrorismo y el Crimen Organizado – CITCO), kao i s policijskim tijelima Guardia Civil i Policia National; s predstavnicima sigurnosnih institucija u Republici Sloveniji, Republici Grčkoj i Novom Zelandu; sa sigurnosnim tijelima Indonezije (Nacionalna protuteroristička agencija – Badan Nasional Penanggulangan Terorisme – BNPT, te druga tamošnja policijska, pravosudna i obavještajna tijela). Teme koje su dominirale ovim razgovorima preko pola kugle zemaljske su uglavnom bile iste ili vrlo slične – uloga institucija u prevenciji terorizma i ekstremizma, organiziranog kriminala, te u imigracijskim procesima.

O ishodu zajedničkog EU projekta SOA-e i ABW-a predstavnici SOA-e i poljske ABW razgovarali su 10. prosinca 2020. na sastanku u Gdanjsku, Poljska. Osim što su sumirani učinci zajedničke provedbe projekta, poljska je strana predstavila program obuke iz područja prevencije terorizma za zajednicu javne uprave. Pojedinačne module obuke razvio je poljski Centar izvrsnosti za prevenciju terorizma u suradnji sa SOA-om, stranim službama i stručnjacima, a razgovaralo se i o provedbi programa osposobljavanja na nacionalnoj razini te zajedničkoj organizaciji međunarodne konferencije koja će rezimirati postignuća projekta.

Kao završna aktivnost projekta, od 19. do 20. siječnja 2021. godine, održana je online konferencija o podizanju svijesti u prevenciji terorizma pod nazivom: „Zaštita obukom: Važnost svijesti u prevenciji terorizma“. Domaćin konferencije bio je Centar izvrsnosti za prevenciju terorizma ABW-a, a samom konferencijom predsjedali su zamjenik ravnatelja ABW-a Bernard Bogusławski i Anna Kańciak-Kulińska, ravnateljica tamošnjeg Centra izvrsnosti za prevenciju terorizma. Uvodna izlaganja dali su ravnatelj SOA-e Daniel Markić te umirovljeni američki general Michael K. Nagata, bivši ravnatelj Uprave za strateško planiranje nacionalnog protuterorističkog centra u Washingtonu, dok je jedan od izlagača bio i dr. sc. Dragan Lozančić, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost. Tijekom 4 radne cjeline, panelisti iz različitih područja, od sigurnosnih službi, znanstvene zajednice do praktičara i donositelja odluka u području medija i prevencije terorizma, raspravljali su, između ostalog, o najboljim praksama u svojim područjima, predstavili moguća rješenja i osvrnuli se na trendove u prevenciji terorizma u medijima, uključujući društvene medije. Posebna tema bila je uloga medija u prevenciji terorizma, odnosno preporuke o učinkovitom korištenju strateške komunikacije u prevenciji i odgovoru na terorističke prijetnje.

U SOA-i su zadovoljni ovim projektom, a posebno svojim sudjelovanjem u njemu, što je prvi puta da jedna hrvatska obavještajna agencija sudjeluje u međunarodnom projektu financiranom sredstvima iz fondova EU. „U tri godine provedbe projekta, njegova međunarodna dimenzija, u kojoj je SOA primarno dala svoj doprinos, pokazala se iznimno uspješnom te su prikupljena vrijedna iskustva i uspostavljena međunarodna suradnja i kontakti u prevenciji i suzbijanju terorizma, koji će pomoći u sagledavanju i unapređenju ove tematike na nacionalnoj i europskoj razini“, smatraju u SOA-i, koja je kroz taj projekt prepoznata i kao agencija koja svojim sposobnostima, znanjima i međunarodnim kontaktima može značajno pridonijeti realizaciji i uspjehu projekta. U SOA-i se nadaju da „PO WER neće ujedno ostati i njihov zadnji EU-projekt, te poručuju da su i nadalje otvoreni za korištenje mogućnosti sufinanciranja projekata kroz fondove Europske unije.

Inače, poljski Centar izvrsnosti za borbu protiv terorizma pokazao se iznimno vještim u privlačenju europskih novaca – od svog uspostavljanja u svibnju 2018. do danas uspio je dobiti sredstva za čak 5 projekata koji se bave terorističkim, asimetričnim i hibridnim prijetnjama. Osim već spomenutog projekta „PO WER, tu je još i (2) projekt „More efficient identification od asymmetric threats – trends, indicators, dependencies, zatim (3) projekt „EU-HYBNET – „Empowering a Pan-European Network to Counter Hybrid Threats, financiran iz programa Horizon 2020, (4) četvrti je projekt „Prevent2 – „Procurements of innovative, advanced systems to support security in public transport, dok je posljednji, peti po redu, (5) projekt „INDEED – „Strenghtening comprehensive approach to preventing and couteracting radicalisation based on evIdence-based model for evaluation of radicalisation prevention.

 

* Photo: ABW, BNPT

** Ovaj materijal nastao je uz financijsku podršku Europske unije u okviru projekta „Towards an open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019 – 2021“. Za sadržaj je isključivo odgovorna redakcija portala Obris.org i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije. 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.