Reguliranje pomoći OS RH u inozemstvu

 

Vlada je na svojoj današnjoj, 95. po redu sjednici donijela „Odluku o sudjelovanju OS RH na zadaćama protupožarne zaštite, traganja i spašavanja, te pružanja humanitarne pomoći zemljama u inozemstvu u 2013. godini“. Iako se takva odluka zakašnjelo donosi u lipnju kako bi vrijedila za cijelu 2013. godinu, ovo je prvi puta uopće da se regulira djelovanje OS RH na zadaćama zaštite i spašavanja van granica Lijepe naše. Ove godine još nije bilo takvih intervencija, za razliku od prošle 2012. godine kada su zračne snage OS RH pomagale u gašenju požara u Bosni i Hercegovini, Grčkoj, i Crnoj Gori. Prema netom objavljenom Godišnjem izvješću o obrambenoj spremnosti, pri angažiranju protupožarnih aviona CL-415 na gašenju požara izvan teritorija RH ukupno su ostvarena 342 leta u trajanju od 91 sata. Istodobno se u Izvješću navodi i da je Mi-8 MTV1 pomagao u snijegom zametenoj Crnoj Gori, ali bez navođenja bilo troška ili ukupnog trajanja tih aktivnosti.

Prijedlog Odluka o sudjelovanju OS RH na humanitarnim i drugim zadaćama van granica Hrvatske obrazlagala je Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Ovaj prilično neobičan izbor za ovu temu nije baš objašnjiv, a ni njeno objašnjenje, zajedno s glasanjem, nije bilo duže od minute:

“Radi se o Odluci koja se odnosi na 2013. zato što će ubuduće to biti regulirano u okviru novog Zakona o obrani. Vi znate da smo mi morali u prošlosti, tijekom godine, svaki puta kada bi naše Oružane snage prelazile granicu kako bi pružile pomoć u gašenju požara i drugim humanitarnim intervencijama donositi posebnu odluku Vlade za to. Prijedlog koji je pred vama predviđa da se takva odluka donese zbirno, na razini godine, nekog godišnjeg plana, a nakon toga se to provodi prema potrebi i uz dogovor nadležnih ministara.”

Prema današnjoj Vladinoj odluci, ubuduće će odluku o upućivanje pripadnika OS RH na spomenute zadaće u inozemstvu donositi Predsjednik RH kao vrhovni zapovjednik OS RH. Do sada je to činila Vlada RH, mahom na hitnim ili izvanrednim, te telefonskim sjednicama, a temeljem zahtjeva za međunarodnom pomoći. Budući da Vlada redovito i promptno izvješćuje o održavanju i dnevnom redu svojih sjednica, kao i donesenim odlukama – za razliku od Predsjednika RH, čiji ured s javnošću komunicira tek prigodno – ovom se Odlukom djelovanje pripadnika OS RH u inozemstvu praktično pa izmiče oku hrvatske javnosti. Naravno, osim ako i Predsjednik RH sada naglo ne promijeni praksu i postane transparentniji, za što do sada nije osjetio potrebu. Posao planiranja ovakvih aktivnosti i godišnjeg izvještavanja o njima sada pada na Ministarstvo obrane – koje se, po novom, obvezuje najkasnije do 15. siječnja 2014. godine izvijestiti Vladu RH o djelovanju OS RH u inozemstvu.

Osim toga, Vladinom se Odlukom propisuje da se „za izvršenje zadaća protupožarne zaštite, traganja i spašavanja, te pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu odobrava korištenje zrakoplova HRZ i PZO u ukupnom trajanju vremena naleta od 30 sati“ što bi značilo da je, kojim slučajem, ova Odluka vrijedila za 2012. godinu – samo hrvatski kanaderi  bi svoje djelovanje van granica RH bili smanjili za čak dvije trećine. Pri tome, kvaliteta ovih hrvatskih resursa nije upitna, a to je bilo formalno potvrđeno i povodom Dana OS RH, kada je Protupožarna eskadrila 93. zrakoplovne baze Zemunik Donji odlikovana Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za RH, stečene u iznimnim okolnostima u miru.

Iako Vlada Odluku o sudjelovanju hrvatskih vojnika u zadaćama zaštite i spašavanje, te drugih srodnih namjena donosi temeljem važećih Zakona o Vladi, Zakona o obrani i Zakona o službi u OS RH, zapravo se radi o usklađivanju s novim obrambenim zakonima koji su upravo ušli u saborsku proceduru. Prilikom prvog čitanja spomenutih zakonskih prijedloga, ministar obrane Ante Kotromanović najavio je da će se njima unijeti reda u ovo sekundarno djelovanje Oružanih snaga, za kojim ima sve više zahtjeva, a uz bolju regulaciju lakše će se moći i naplatiti dodatne usluge hrvatske vojske.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.