Predsjedanje RH Forumom europskih obalnih straža – odgođeno

 

Početkom siječnja ove godine mnogo je stvari izgledalo svijetlije i bolje nego danas. Jedna od tih stvari je bilo i hrvatsko predsjedanje Forumom europskih obalnih straža (European Coast Guard Functions Forum – ECGFF), o kojem se Vlada Republike Hrvatske brzinski usuglasila na svojoj 204. sjednici. Taj je posao trebao trajati godinu dana, od 1. rujna ove do 1. rujna 2021. godine. Za to je trebalo u nas formirati Međuresorno predsjedništvo Foruma na čelu s predsjedateljem (Ministarstvo obrane) i tri supredsjedatelja (iz Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te Ministarstva poljoprivrede), a MORH je trebao ustrojiti i Projektni ured Foruma europskih obalnih straža s nizom projektnih timova za pripremu tematskih radionica Foruma. O svemu tome proteklih se mjeseci nije čulo ništa konkretno, dok je pandemija bolesti Covid-19 gutala kako europsku privredu, tako i ovogodišnje prvo po redu hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije. No, kako stvari stoje, ova aktivnost na kraju neće biti odrađena na auto-pilotu, na što se u eri video-konferencija sveo niz planiranih i tek djelomično ostvarenih aktivnosti projekta EU-2020-HR, već je na djelu nešto sasvim drugo – o čemu je odlučeno danas, na 6. sjednici Vlade RH.

Naime, pod 12. točkom dnevnoga reda je unutar jedne minute obrazložen i usvojen zaključak pod nazivom „Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o predsjedanju Republike Hrvatske Forumom europskih obalnih straža, od 1. rujna 2020. do 1. rujna 2021.“. Kako je stvar obrazložio državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop:

Znači, Vlada Republike Hrvatske u siječnju ove godine donijela je Odluku o predsjedanju Republike Hrvatske Forumom europskih obalnih straža od 1. rujna 2020. godine do 1. rujna 2021. Francuska Republika, koja trenutačno predsjedava Forumom europskih obalnih straža, izmijenila je planirano trajanje predsjedanja i aktivnosti, zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom bolesti Covid-19, te će ono trajati do 1. lipnja 2021. U skladu s time, predsjedanje Republike Hrvatske Forumom europskih obalnih straža odgađa se za razdoblje od 1. lipnja 2021. do 30. rujna 2022. Predlažem da Vlada Republike Hrvatske donese ovu odluku“.

Bitno sadržajniji nije ni dokument kojim je Vlada RH potkrijepila ovu točku dnevnoga reda. Njegove tri točke sadrže tek dvije izmjene sličnog dokumenta iz siječnja ove godine – da se (1) mijenja vrijeme predsjedanja, od „od 1. rujna 2020. do 1. rujna 2021.“ za izraz „od 1. lipnja 2021. do 30. rujna 2022.“, te će (2) proračunska sredstava za provedbu ove odluke biti osigurana u Državnom proračunu RH za 2021. godinu i naredne dvije godine – i to „na pozicijama tijela državne uprave nadležnih za provedbu ove Odluke“. Naravno, kako u javno dostupnim verzijama proračuna ta stavka niže razine nije prikazana, ostaje nam tek nagađati o kojim se tu iznosima radi, i s kojih će proračunskih stavaka oni biti podmirivani – predmnijevajući da bi u igri moglo biti ovih nekoliko ministarstvava koja su tu spominjalo u siječnju. Kako bilo da bilo, čitava je ova odgoda na snagu stupila odmah, danom donošenja.

Naravno, dok se na Internetu moglo čitati o talijanskim prioritetima na čelu Foruma europskih obalnih straža (ECGFF), koja je ovom organizacijom osnovanom 2009. godine predsjedala tijekom 2019. godine, jednako kao i o planovima Francuske koja je čelništvo preuzela u prosincu lani – za Hrvatsku je stanje ponešto drugačije. Iako se već tada međunarodnoj publici prezentiralo naše „nacionalne perspektive i prijedloge unapređivanja rada Foruma u razvoju zajedničkih sposobnosti te zaštiti interesa Europske Unije i zemalja članica na moru“, ništa od toga nije bilo objavljeno i u nas. Dapače, o čitavoj se inicijativi nije čulo ama baš ništa sve do pet dana prije preuzimanja predsjedanja, kada je tek u pola minute sažeto da Francuska nastavlja na čelu Foruma još malo, a mi kad na red dođemo – dobro dođemo. Pa, kako smo o detaljima ove aktivnosti čekali zadnjih mjeseci, možemo nastaviti čekati i tijekom iduće godine. Nema žurbe, sve se to lako nadoknadi u zadnjim danima na kraju svibnja 2021. godine, ako i tada dođemo iole bliže temi razvoja hrvatskih i europskih interesa na moru.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.