Provedbeni plan – pomak u nabavi Bradleya

 

S početkom ove godine na snagu je stupio novi „Provedbeni plan Ministarstva obrane za razdoblje 2021.-2024. godine“, dokument kojeg je ministar obrane Mario Banožić potpisao 24. prosinca prošle godine, a izrađen je temeljem ciljeva iz Programa Vlade RH za period od 2020. do 2024. godine. Iako je Dugoročni plan razvoja OS RH „nadređeni“ akt ovom provedbenom planu, on je morao biti donesen uz napomenu da će se „revidirati u skladu s dugoročnim strateškim ciljevima Hrvatske vojske“, odnosno po donošenju novog DPR-a (kada god to konačno bude).

U Provedbenom planu MORH-a jasno se naznačuje da je „jedan od kapitalnih projekata nabava višenamjenskog borbenog aviona“, a „očekuje se da će se odluka o nabavi VBA donijeti 2021. godine“. Nakon što je krajem 2020. Međuresorno povjerenstvo završilo svoj posao preporukama o izboru aviona, do danas se više ništa o tome nije čulo. Mjesec siječanj lagano je pri kraju, ali još uvijek nema naznaka da je tema nabave VBA došla na dnevni red bilo saborskog Odbora za obranu, bilo Vijeća za obranu. Tako ni u tabličnom prikazu mjera temeljem Provedbenog plana MORH-a nema nikakvih detalja o nabavi VBA, osim deklarativnog navođenja nabave kao jednog od ciljeva.

M2A2 Bradley kao kapitalni projekt opremanja

U Provedbenom planu MORH-a stoji da će u razdoblju od 2021. pa do 2024. godine fokus biti na realizaciji kapitalnih projekata opremanja o modernizacije, „pri čemu se posebno izdvajaju projekti opremanja višenamjenskim helikopterima i obalnim ophodnim brodovima, razvoj cyber sposobnosti, te početak projekta opremanja borbenim vozilom pješaštva na gusjenicama“. Sve osim ovog posljednjeg su projekti koji su u tijeku već godinama, i razvijaju se više ili manje uspješno. Posljednji projekt – „opremanje borbenim vozilom pješaštva na gusjenicama“ – očito se odnosi na opremanje HKoV-a vozilom Bradley, što se posljednjih godina najavljivalo kao gotova stvar, samo što nikako nije formalno započinjalo. Stvari su se na američkoj strani konačno pomaknule s mjesta u prosincu prošle godine, kada su američki State Department i Kongres dali dozvolu za opremanje i preuređenje vozila M2A2 Bradley ODS za Hrvatsku. U MORH-ovom Provedbenom planu konačno se naziru i konkretni rokovi za 3 osnovna koraka: (1) sklapanje ugovora s Vladom SAD o donaciji i remontu vozila – predviđeno u lipnju ove godine, (2) isporuka doniranih vozila u RH – prosinac 2022., te (3) remont i isporuka operativnih vozila u OS RH – prosinac 2028. godine. Ovdje se govori o nabavi/donaciji ukupno 84 vozila Bradley, koji će stići u Hrvatsku do kraja 2022. godine, te koji će se postepeno nakon remonta isporučivati Oružanim snagama RH – tako se u mandatu Plenkovićeve Vlade planira predaja 14 vozila u 2023. godini, te 12 vozila u 2024. godini, što je zapravo jedan prilično optimističan broj koji će ovisiti o brzini izvođenja radova na vozilima.

Napomenimo još i kako je istodobno u okviru obrambene kvote državnog proračuna za 2021. (s projekcijama za 2022. i 2023. godinu) osvanula i nova stavka „OPREMANJE BORBENIM VOZILOM PJEŠAŠTVA NA GUSJENICAMA (K545077)“, uvrštena kao dodatni strateški program unutar segmenta „Opremanje, modernizacija i izgradnja (2504)“. Za tu novu stavku je 2021. predviđena potrošnja 161 milijuna kuna (oko 25,81 milijun USD prema srednjem tečaju 6,238017 HRK za USD) – razlomljena na tri oblika jedne te iste namjene („Rashodi za nabavu proizvedene dugotrajne imovine“). Nakon toga, za 2022. se tu predviđa utrošak 43 milijuna HRK (oko 6,89 milijuna USD prema srednjem tečaju 6,238017 HRK za USD), i onda u 2023. još 20 milijuna (oko 3,21 milijun USD prema srednjem tečaju 6,238017 HRK za USD), sve to po istoj namjeni. Dakle, iako čitav posao nabave još nije dospio pred saborski Odbor za obranu, koji prema Zakonu o obrani (članak 6, stavak 2) treba dati PRETHODNO mišljenje („prije pokretanja postupka javne nabave“) za svaku javnu nabavu u obrani veću od 5 milijuna eura (oko 37.799.265 kuna) – ovdje Vlada i MORH mrtvo hladno, bez tog zakonski uvjetovanog formalnog koraka, planiraju utrošak od barem 224 milijuna kuna (29,63 milijuna eura prema srednjem tečaju od 7,559853 HRK za euro).

Ostali projekti modernizacije

Što se, pak, OOB-ova i helikoptera UH-60 Black Hawk tiče, tu nema iznenađenja – Provedbeni plan MORH-a najavljuje predaju sva četiri helikoptera Oružanim snagama RH 2022. godine, dok se planira predaja 1 OOB-a ove godine, potom 2 komada 2022., te posljednjeg broda 2023. godine.

Od ostalih projekata opremanja i modernizacije u Provedbenom se planu najavljuje „nastavak projekta opremanja borbenim oklopnim vozilima Patria, sustavom protuzračne obrane kratkog dometa, nabave borbeno odlučujućeg streljiva, zamjena ili modernizacije protuoklopnih sustava, početak projekta opremanja sustavom upravljanja vatrom za topničke postrojbe, te izrada tehničke dokumentacije za modernizaciju tenka M84“. Prema Provedbenom planu, krajem ovog petogodišnjeg razdoblja (2021.-2024.) planira se i početak opremanja OS RH, odnosno HRM, lovcima mina i sustavom za nadzor površinske situacije na moru – projekata o kojima u priloženom tabličnom prikazu nema ni slova. Nabava lovaca mina također je jedan od projekata koji se spominjao posljednjih godina, no osim povremenih izleta u inozemstvo i razgledavanja određenih brodova nije tu bilo ikakvih konkretnijih pomaka.

Iako Provedbeni plan najavljuje nabavu „sustava za nadzor površinske situacije na moru“, nedavno je predsjednik RH Zoran Milanović najavio nabavu jednog drugog sustava. Naime, na središnjoj svečanosti obilježavanja 28. godišnjice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, održanoj 23. prosinca u vojarni na Plesu, predsjednik Milanović se pred pripadnicima HRZ-a osvrnuo na nabavu borbenih aviona: „Vas čeka uskoro jedna od važnijih odluka u povijesti Hrvatske vojske, a koju će donijeti hrvatska politika, hrvatski državni vrh, hrvatska Vlada – odluka o nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova. Ona neće odjeknuti u svijetu, ali će značiti da se osjećamo bolje i sigurnije. Svoj posao ćete raditi na jedan moderniji i ozbiljniji način“. Na to je Milanović zaključio kako je Zrakoplovstvo skupo, te je dodao još i: „To nisu samo avioni, to je i višegodišnje održavanje. To je i oprema Hrvatske boljim radarima. Moramo znati, ako već letimo, i što nam dolazi zrakom“. Dakle, Vrhovni zapovjednik zrakom, a Vlada i MORH izgleda morem…

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.