Odbor za zakonodavstvo ipak raspravio obrambene zakone

 

Nakon što je jučer Odbor za obranu s dnevnog reda iz proceduralnih razloga skinuo raspravu o Konačnim prijedlozima Zakona o obrani i Zakona o službi u OS RH, jutros je o njima ipak raspravljao drugi saborski odbor, onaj za zakonodavstvo. Odbor kojem je na čelu SDP-ova Ingrid Antičević Marinović najprije je razriješio pitanje procedure, prihvativši tumačenje na sjednici prisutne zamjenice ministra obrane Višnje Tafre, prema kojem se prethodno mišljenje Predsjednika RH uzima u obzir ukoliko dođe na saborsku adresu najkasnije do glavne rasprave obrambenih akata na glavnoj, plenarnoj sjednici Sabora.

To je tumačenje Tafra zastupala i jučer na sjednici Odbora za obranu, objašnjavajući predsjedniku Odbora, HDZ-ovom Tomislavu Iviću, da je „prijedlog akta s područja obrane“ (formulacija u čl. 7 trenutno važećeg Zakona o obrani) upravo Konačni prijedlog Zakona o obrani i Zakona o službi u OS RH kojeg Vlada RH upućuje Hrvatskom Saboru. U skladu s tim tumačenjem, prethodno mišljenje Predsjednika Republike se uvažava, bez obzira je li poslano najprije Vladi pa onda Saboru, ili samo Saboru i njegovim radnim tijelima, te se tom razlikom u fazi zaprimanja predsjedničkoga mišljenja ne krše predsjedničke ovlasti. Odboru za zakonodavstvo takvo je tumačenje bilo prihvatljivo, dok Odboru za obranu, odnosno HDZ-ovom dvojcu Tomislav Ivić-Zvonko Milas – nije!

Dok je Milasovo mišljenje bilo da – citiramo: „Uopće nije niti umjesno, niti pristojno – što smo mi dovedeni u situaciju da odlučujemo, da to raspravljamo…o tome što bi trebalo biti, odnosno, kako mora biti. Mislim, nismo mi zato ovdje. Mi smo ovdje da vidimo vaše prijedloge, da se o njima dogovorimo“, Tomislav Ivić odgovornost je prebacio na Predsjednika Sabora Josipa Leku, zatraživši tumačenje može li se „prethodno mišljenje“ Predsjednika RH prihvatiti ako nije ranije stiglo na adresu Vlade, odnosno Ministarstva obrane. U tome mu je, doduše, pomogao i potpredsjednik Odbora, SDP-ov Zdravko Ronko, mišljenjem kako je „uz proces potrebno poštovati i proceduru“. Budući da je predsjednik Sabora Leko još jučer otišao u Berlin na njemačku ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, službeno tumačenje danas ni teoretski nije moglo stići, pa time nije mogla biti ni zakazana sjednica Odbora za obranu. No kad se vrati, Leku će zateći raznoliki proizvodi rada dvaju saborskih odbora – te dva dijametralno suprotna tumačenja procedure i obrambeno-zakonskih ovlasti šefa države.
 


 

Žestoka pravna argumentacija, u ime ministarstva iznesena od Višnje Tafre, danas je pala na plodnije tlo!

Žestoka pravna argumentacija, u ime ministarstva iznesena od Višnje Tafre, danas je pala na plodnije tlo!

Odbor za zakonodavstvo jutros je tako ipak raspravio i Josipovićevo „prethodno mišljenje“ na obrambene zakone, i same prijedloge zakona. Prethodno mišljenje, odnosno primjedbe Predsjednika RH uzeo je na znanje, ne glasujući o njima, dok su obrambeni zakoni prošli s većinom glasova. Što se, pak, primjedbi Vrhovnog zapovjednika tiče, one po mišljenju Odbora za zakonodavstvo nisu obvezujuće, već ih netko od zastupnika ili Klubova zastupnika može podnijeti kao amandmane na zakonske akte u glavnoj raspravi. No isto tako, zaključak Odbora za zakonodavstvo je da je u ovom slučaju neophodno mišljenje matičnog radnog tijela, odnosno Odbora za obranu, zbog čega rasprava o Konačnim prijedlozima zakona o obrani i službi u OS RH neće doći na dnevni red glavne saborske rasprave sve dok obrambeni zakoni ne prođu na Odboru za obranu.

Tako su dva temeljna zakona s područja obrane zapela u političkom škripcu, gdje očito HDZ staje uz predsjednika Josipovića, kojem je predsjednički mandat ušao u drugu polovicu trajanja, dok SDP-ovi saborski zastupnici čvrsto drže liniju svoje Vlade. Dok takve političke igrice zabavljaju samo njihove neposredne političke aktere, malo tko (da ne kažemo nitko) razmišlja o njihovim direktnim štetnim posljedicama i po državu i po njene građane.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.