Nova Vlada – ostaje samostalno Ministarstvo obrane

 

Andrej Plenković je od danas i službeno dobio mandat za sastavljanje nove Vlade. Kod predsjednika RH Zorana Milanovića jutros je najprije došlo izaslanstvo Državnog izbornog povjerenstva (DIP) na čelu sa Đurom Sessom i uručilo mu konačne rezultate parlamentarnih izbora održanih 5. srpnja 2020. godine. Potom je na Pantovčak stigao predsjednik HDZ-a Andrej Plenković s potpisima 76 novoizabranih saborskih zastupnika, kojima dokazuje da ima većinu s kojom može sastaviti Vladu. Tim je temeljem predsjednik Milanović mimo javnosti uručio Plenkoviću odluku o dodjeli mandata, a novu Vladu Hrvatska bi trebala dobiti već sljedećeg tjedna.

Postojeća Vlada Republike Hrvatske svoju će posljednju sjednicu održati u utorak, 21. srpnja. Na njoj će donijeti posljednje odluke koje se tiču razduženja, a već sljedeći dan, u srijedu 22. srpnja, konstituirat će se novi saziv Sabora. On će možda već prvoga dana donijeti novi Zakon o Vladi RH, čime će se udariti temelji strukturi koju će popunjavati novi ministri i ministrice u drugoj Vladi premijera Andreja Plenkovića.

Nakon današnjeg službenog dijela sastanka u Uredu predsjednika, Zoran Milanović i Andrej Plenković održali su konferenciju za medije, na kojoj je Plenković predstavio ustroj svoje buduće Vlade. Ona će imati četiri potpredsjednika – uz dosadašnje potpredsjednike Davora Božinovića i Zdravka Marića doći će još dva nova – Tomo Medved i Boris Milošević. Postojeći broj od 20 ministarstava u novoj Vladi smanjit će se za 4, pa će ih biti ukupno 16. Evo kako ih je nabrojao Plenković:

„Što se tiče resora, tu će bit’ unutarnji poslovi, branitelji, financije, obrana, poljoprivreda, regionalni razvoj – fondovi EU, vanjski i europski poslovi, more, promet i infrastruktura… Spojit ćemo Ministarstvo pravosuđa i uprave, spojit ćemo Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. Također ćemo spojiti i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike. Ministarstvo zdravstva ostaje kakvo je. Ministarstvo kulture će dobiti u nazivu i ‘medije’ – smatramo da je to važna poruka s obzirom na portfelj kojim se inače to ministarstvo bavi. Imat ćemo Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ostaje ovakvo kakvo je, te Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja – dakle, i gospodarstvo i energetika, klimatske promjene, zaštita okoliša – sve ono što, mogu reći, reflektira aktivnosti na europskoj i globalnoj razini vezano za ‘green deal’. Imat ćemo i dalje Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, Središnji državni ured za javnu nabavu i Središnji državni ured za demografiju i mlade kao novo tijelo. Želimo pitanju demografske politike dati veću pozornost u budućnosti, imati jedan horizontalni pristup“.

O konkretnim imenima novih ministara Plenković još nije želio razgovarati, već je najavio da će ih najprije u ponedjeljak, 20. srpnja, predstaviti na sastanku središnjih tijela HDZ-a, a tek ih onda predstaviti medijima i hrvatskoj javnosti. No s obzirom na posljednja dva dana, gotovo je sigurno da je novi ministar obrane Mario Banožić, još uvijek aktualni ministar državne imovine. Banožić će, međutim, u odnosu na Damira Krstičevića biti „razvlašten“ – kako je danas objavio mandatar Plenković, ministar obrane neće biti ujedno i potpredsjednik Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost. To će potpredsjedničko mjesto pripasti Tomi Medvedu, koji ostaje ministar branitelja nakon što se prema pisanju medija tijekom proteklog vikenda izborio za samostalno ministarstvo, umjesto da se ono spoji s Ministarstvom obrane, kako je prvotno bilo zamišljeno. Ovakav ishod – samostalna ministarstva branitelja i obrane – dobar je prije svega za obrambeni resor. Malo manje dobra vijest je potencijalno imenovanje Banožića za ministra teškog i zahtjevnog resora kao što je obrana. No Plenković se tu izgleda odlučio za tzv. „menadžerski tip upravljanja“, budući da dosadašnji model „ministar – bivši visoko pozicionirani časnik“ očito nije dao željeni učinak.

 

*Photo: Ured predsjednika RH/Tomislav Bušljeta

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.