MORH objavio natječaj za nabavu ophodnih brodova

 

Nakon gotovo godinu i pol dana najava i obećanja, i s barem 4 mjeseca zakašnjenja, Ministarstvo obrane jučer je napokon raspisalo natječaj za izgradnju ophodnih brodova za HRM. Nabava se provodi po principu „pregovarački postupak s prethodnom objavom“, i odnosi se na već ranije najavljivanu količinu od 1+4 broda (jedan prototip+4 istovrsna broda). Natječaj je međunarodnog karaktera, ali uvjetuje izgradnju brodova prema projektu Brodarskog instituta u Zagrebu. Procjena vrijednosti je 357.600.000,00 kuna, a rok za dostavu ponuda je 27. svibnja 2013. u 11 sati. Planirani početak izgradnje prototipa je 4. kvartal ove godine, s planiranim završetkom izgradnje do kraja veljače 2015. godine i uz planiranu primopredaju do sredine 2015. godine.

Osnovne specifikacije broda su: dužina do 42 metra (+1,5 m), brzina od najmanje 28 čvorova, istisnina broda do 220 tona (kod punog deplasmana), gaz (uključujući i privjeske) od najviše 2,60 m i brzinu od 15 čvorova u svim uvjetima plovidbe uz stanje mora 4 (minimalna brzina plovidbe od 5 do 8 čvorova). Materijal trupa broda je standardni brodograđevni čelik, a materijal nadgrađa aluminijska legura za morske uvjete.

Budući novi brod HRM-a mora imati smještajne kapacitete za 14 članova. Planirano naoružanje broda su: (1) brodski daljinski upravljani, stabilizirani automatski top kalibra 30 mm na pramcu, i (2) dvije ručno upravljane strojnice 12,7 mm na palubi nadgrađa iza kormilarnice. Novi obalni ophodni brod treba biti opremljen s brzom interventnom brodicom, duljine od 7,35 do 7,75 metara i širine do 2,75 metara.

Natječaj je objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave Narodnih novina

Natječaj je objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave Narodnih novina

Kako smo već ranije pisali, Vlada je donijela odluku o pokretanju procesa nabave ophodnih brodova još sredinom rujna prošle godine. Već je tada bilo jasno da će se ophodni brod raditi prema projektu Brodarskog instituta iz 2008. godine, pod nazivom OOB 39. Brodarskom je institutu za to plaćeno oko 5 milijuna kuna, što je ministar obrane Ante Kotromanović ocijenio kao preskupim i predugo razvijanim projektom. To je posebno došlo do izražaja u proteklim mjesecima, kada se taj projekt morao još dodatno popraviti i nadograditi, da bi barem približno išao u korak s vremenom i suvremenijim zahtjevima.

Sredstva za brod bila su predviđena u proračunu za ovu godinu, a dobar znak je bilo to što ni u prošlomjesečnom rebalansu ta stavka nije dirana. Bivši prvi potpredsjednik Čačić optimistično je prošle jeseni najavljivao kako će upravo izgradnja brodova za HRM biti spas za domaća brodogradilišta, no pitanje je koliko je to realno s obzirom na međunarodni karakter natječaja. No, uz svu moguću sumnjičavost, dobra je vijest da su se stvari napokon pokrenule.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.