Hrvatska plovila za izvoz

 

Hrvatska brodogradnja specijalnih objekata, tj. ratnih brodova te plovila policijske i slične namjene, zapravo je prilično živahna, premda donekle izvan fokusa javnosti. Naime, brodogradilište Montmontaža-Greben d.o.o., čije sjedište je Vela Luka na Korčuli, dovršila je u manje od dva i po mjeseca dva omanja programa za strane naručitelje. Prvi program odnosi se na dva ophodna broda za Upravu policije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, što je dovršeno koncem prošle godine, dok je u siječnju ove godine isporučeno šest plovila za talijanskog naručitelja.

Porinuće crnogorskog policijskog plovila u studenom 2012.

Porinuće crnogorskog policijskog plovila u studenom 2012.

Program crnogorskih ophodnih brodova ima svoje korijene u predpristupnom programu Europske Unije IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance) za Crnu Goru, i to u sredstvima koja su 2010. godine odobrena za projekt “Jačanja Uprave policije glede integriranog upravljanja granicom, kriminalističke obrade i borbe protiv droge” (Strengthening the Police Directorate in Integrated Border Management, Criminal Intelligence and the Fight Against Drugs). Trajanje programa bilo je dvanaest mjeseci, a proračun programa iznosio je 2.632.000 eura (od čega je EC dala 1.782.000 eura). Povrh dva ophodna broda, projekt uključuje opremanje četiri granična prijelaza i druge rashode. Delegacija EU u Crnoj Gori obznanila je 23.11.2011. godine da je na tenderu za dva nova ophodna broda pobijedila Montmontaža-Greben.

Narudžba ova dva ophodna plovila trebala je biti realizirana do kraja 2012. godine, što je i učinjeno. U listopadu je dovršen trup prvog plovila, a brodovi su porinuti ubrzo zatim. Plovilo 101 porinuto je 23.11.2012. godine (ravno godinu dana nakon što je objavljen rezultat natječaja) i obavilo probne vožnje tri dana kasnije, a plovilo 110 porinuto je 20. prosinca iste godine. Porinuće te ispitivanja provedena su u nazočnosti naručitelja te predstavnika Hrvatskog registra brodova.

Probna vožnja plovila 101

Što se samih brodova tiče, radi se o plovilima gliserske forme trupa izrađenog od aluminijske slitine, dugih 15 metara preko svega, najveće širine 4,40 m, a dva dizel motora snage 588 kW trebala bi ih preko superkavitirajućih propulzora pogoniti brzinama preko 45 čvorova. Čini se da su plovila dobila projektnu oznaku POB 13 A. Podaci o istisnini i broju članova posade nisu objavljeni, kao ni cijena samih plovila.

Nekadašnja Učka, danas Bar, sutra - opet Bar

Nekadašnja Učka, danas Bar, sutra – opet Bar

Brodograditelj je obznanio kako će novi crnogorski brodovi 101 i 110 dobiti imena Bar i Herceg Novi, očito umjesto postojećih istoimenih brodova kojima predstoji prodaja u staro željezo. Naime, ova imena već su nosili brodovi tipa 171 projektne oznake Mirna, i to P-01 Bar (ex PČ-174 Učka), odnosno P-03 Herceg Novi (ex PČ-178 Kosmaj). Radi se o ophodnim brodovima nekadašnje jugoslavenske mornarice, predanima crnogorskoj policiji u kojoj su malo plovili, a nakon četiri neuspješna oglasa za prodaju, čini se kako definitivno idu u rezalište. Inače, četiri jedinice ove klase službuju i danas u hrvatskoj Obalnoj straži.

Drugi program je ponešto zagonetniji. Naime, radi se o tri desantna plovila za osoblje i tehniku tipa LCVP 13, jednom desantnom plovilu tipa LCPL 8, te dvije pneumatske brodice krutog dna tipa RIB 5, sve za neimenovanog talijanskog naručitelja. Primopredajna ispitivanja provedena su 19. siječnja ove godine u nazočnosti naručitelja i međunarodnog klasifikacijskog društva RINA, a isporuka je uslijedila 28. siječnja, dan ranije u odnosu na najave.

Grebenov "talijanski program"

Grebenov “talijanski program”

Raspoloživi podaci o plovilima relativno su šturi, pa krenimo redom. Plovila tipa LCVP 13 duga su 13,55 m, široka 3,65 m, a dva dizel motora snage 190 kW daju im vršne brzinu 13 čv; predviđeno je ukrcavanje 60 osoba te autonomija (doplov?) 260 Nm. Jedno desantno plovilo tipa LCLP 8 dugo je 8,60 m, širina je 2,44m, a dva dizel motora snage također 190 kW daju joj vršu brzinu 16 čv uz autonomiju (?) 160 Nm; predviđeno je ukrcavanje 15 osoba, što uključuje 3 člana posade. Naposljetku, dvije pneumatske brodice za spašavanje tipa RIB 5 duge su 5,06 m, predviđeno je ukrcati do šest ljudi, a izvanbrodski motor snage 66,2 kW daju vršnu brzinu 28 čv plovilu koje je opremljeno i nosi tri osobe. Dodajmo kako su pripadajuće sohe tipa DCP 14, CLP 7 i RC 12.5/3.6 već isporučene, vjerojatno za ugradnju u kakvo matično plovilo. I to je sve: nema podataka ni o cijeni, a ni o eventualnom krajnjem korisniku.

Sve u svemu, Montmontaža-Greben polučila je izvozne uspjehe u domeni specijalnih objekata – makar u malim serijama relativno malih plovila – nastavljajući dugu tradiciju koju ovo brodogradilište ima glede gradnje ratnih brodova. Premda nam u ovom trenutku nisu poznate eventualne daljnje izvozne narudžbe za ovo brodogradilište, ne bi nas iznenadilo da bude još takvih poslova.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.