Hrvatska i Slovenija: Zaoštravanje situacije na granici

 

Kako je oko 15:41 javila televizija N1, tada se još pozivajući na neslužbene izvore, Hrvatska je odlučila reagirati na slovensko postavljanje žičane ograde na međudržavnoj granici – spominjući da će hrvatska interventna policija početi sa skidanjem slovenske žice. Naime, nagađalo se da je Slovenija pri postavljanju žice mjestimično ušla u hrvatski teritorij, budući da granična crta na dijelovima zapravo i ne prati doslovno te pravocrtno rijeku Sutlu. I dok je još jutros stvar bila ograničena tek na izjave Ranka Ostojića, ministra unutarnjih poslova RH, koji je rekao: “Podizanje žice je nepotrebno bacanje novca. Puno važnije bi bilo da naprave privremeno utočište za izbjeglice, kapaciteta kao i ovo naše, prilagođeno za zimske uvjete. Umjesto toga pokušavaju poslati signal da se granice postepeno zatvaraju, a on ima suprotan efekt tako da još više ljudi dolazi” – sada su se stvari zaoštrile.

Manje od sat vremena po prvim objavama, i ostali su mediji svjedočili zaoštravanju. Tako je Jutarnji list oko 16:20 prvo izvijestio o napetoj pograničnoj situaciji nedaleko graničnog prijelaza Harmica – gdje Slovenci odbijaju pomaknuti ogradu. Ubrzo je dodao i da je do 16:22 pristiglo pet kombija hrvatske interventne policije, da bi ih dočekalo nekoliko vozila sa slovenske strane – uz napomenu da su interventni policajci susjedne zemlje pod punom opremom i naoružani automatskim oružjem. Do sada ondje još nije došlo do ozbiljnijeg incidenata.

Oko 16:40 ostvaren je i prvi službeni kontakt dviju policija na mostu koji baš prigodno razdvaja dva granična  prijelaza, Rigonce sa slovenske strane i Harmicu s hrvatske strane. Dok su početno Slovenci hrvatske prigovore odgodili do dolaska “slovenskih predstavnika”, oko 17 sati je ondje došlo do susreta delegacija – slovenske u pratnji maskiranih specijalaca, i hrvatske (načelnih PUZ-a Burušić i dva suradnika u civilu). Hrvatske prigovore o postavljanju ograde na hrvatskome teritoriju Slovenci su odmah prebacili na višu razinu – pa bude li ondje dogovora, ograda će se ukloniti. Dok je Goran Burušić navodno o svemu izvijestio ravnatelja policije Vladu Dominića, sa slovenske su strane specijalci rastjerali niz ondje okupljenih novinara. O tome kako trenutno stoje stavovi “viših razina” ponešto pokazuju i izjave hrvatskog ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, koje tijekom popodneva navode slovenski izvori – prema kojima je put Ljubljane već odaslana protestna nota zbog postavljanja dijela žičane ograde na hrvatskome teritoriju. Navodno je to bilo popraćeno i stavom da, ne odstrani li Slovenija sporne dijelove ograde sama, će to napraviti hrvatske snage. Na kraju je slovenskoj strani dan i rok do sutra ujutro da krene s uklanjanjem spornih segmenata ograde.

Dok još nije jasno kako će se ova situacija razriješiti, napomenimo da je Slovenija od danas ujutro do ranih poslijepodnevnih sati uspjela postaviti ukupno oko 1.500 metara ograde, kako je u Ljubljani na konferenciji za mediji izjavio Boštjan Šefic, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova RS. Od toga je oko 500 metara osvanulo kod graničnog prijelaza Gibina u općini Razkrižje, a još oko kilometar kod slovenskog graničnog prijelaza Rigonce (Harmica s hrvatske strane). O ukupnoj duljini i trasi prolaska slovenske ograde ne zna se mnogo, dok je značajna i današnja izjava Karla Erjavea, ministra vanjskih poslova Slovenije, dana u Beču – da će Slovenija na određenim dijelovima kopnene granice s Hrvatskom (dužine oko 600 kilometara) postaviti ukupno 80 kilometara ograde.

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.