HRM na mimohodu: razvoj sukladno mogućnostima

 

Na svečanom mimohodu prije dva dana Hrvatska ratna mornarica predstavila se s nekoliko komponenti – sudjelovanjem 101 pripadnika HRM-a u pješačkom postroju, te s još 18 pripadnika i 11 motornih vozila, 2 gumene brodice i 4 ronilice u sklopu motorizirano-mehanizirano-oklopnog postroja. U ovom posljednjem, postroj HRM je predvodilo vozilo HMMWV, da bi onda uslijedila 2 mobilna obalna lansera MOL RBS-15B na kamionima Tatra 815, 2 teretna vozila MAN s protubrodskim minama AIM M70, SAG2 i MNS M90, 2 vozila LMV Iveco s vučenim gumenim brodicama Leader 599, 2 teretna vozila MAN s ronilicama PAP-104, te 2 teretna vozila MAN s ronilicama R2-M.

Ronilica iz sastava HRM-a (Photo by Goran Zorja)

Ronilica iz sastava HRM-a (Photo by Goran Zorja)

Pješački postroj HRM-a (Photo by Goran Zorja)

Pješački postroj HRM-a (Photo by Goran Zorja)

Tijekom mimohoda u Zagrebu, kao i na njegovim probama par dana ranije, HRM je video-linkom poslala poseban pozdrav iz Bračkog kanala, u kojem su se nalazile 4 raketne topovnjače Flotile HRM-a i 2 ophodna broda Obalne straže, s još ukupno 150 pripadnika Hrvatske ratne mornarice.

Poseban štih cijeloj svečanosti dala je po običaju i Klapa HRM-a „Sveti Juraj“, otpjevavši hrvatsku himnu zajedno s glavnom glazbenom gošćom, 12-godišnjom Riječankom Mijom Negovetić.

Mia Negovetić i Klapa HRM-a (Photo by Goran Zorja)

Mia Negovetić i Klapa HRM-a (Photo by Goran Zorja)

Zapovjednik HRM-a, komodor Predrag Stipanović

Zapovjednik HRM-a, komodor Predrag Stipanović

Sve je to javnosti pružilo iznimno dobru sliku HRM-a, grane OS RH koja se zapravo već godinama bori s rubnom održivošću svojih sposobnosti i tehnike. No sve je to u skladu s financijskim mogućnostima, rekao je za portal Obris.org uoči početka svečanog mimohoda zapovjednik HRM-a, komodor Predrag Stipanović. Dapače, pogledavši HRM prije 20 godina, sada već daleke 1995. i danas, 2015. godine, on tu vidi i poneki pomak:

„Doživjeli smo jednu veliku transformaciju. Mornarica se razvija sukladno mogućnostima i financijskim sredstvima. Ulaganja u Mornaricu su zaista velika, međutim u zadnjih 10-ak godina zaista vidi se određeni napredak i što se tiče održavanja naše borbene tehnike… Danas izuzetno sam ponosan zato što više od 85% naše tehnike je operativno i ispravno, nabavili smo 2 raketne topovnjače Helsinki klase. Ove godine poduzeli smo sve kako bi produljili vijek uporabe našeg glavnog protubrodskog sustava – to su švedske rakete RBS-15B. Potpisani su ugovori za gradnju 5 obalnih ophodnih brodova. Očekujemo vrlo brzo, znači tijekom 9. mjeseca, da bi se položila i prva kobilica. Prvi brod bi trebao doći iduće godine negdje na proljeće, cijela serija od 5 brodova završila bi se 2018. godine. Modernizacija radarskog sustava također, i njegova integracija u jednu zajedničku sliku… Tako da držim da dosta stvari se poduzima i sukladno mogućnostima vidim svijetlu budućnost HRM-a.“

Nedavno je, po prvi puta od uspostave hrvatske države, van naših teritorijalnih voda isplovio jedan brod HRM-a. Radi se o „Andriji Mohorovičiću“, koji od 1. kolovoza sudjeluje u EU-operaciji „TRITON“ na Mediteranu. U toj je operaciji pod okriljem Europske unije hrvatsko plovilo već prvih dana svog angažmana imalo zabilježenih spašavanja ilegalnih imigranata na moru, a čitavo je to djelovanje, prema zapovjedniku HRM-a, dokaz da se bez obzira na starost tehnike, može postići više:

„I na taj način dokazujemo naše sposobnosti, na taj način dokazujemo da možda tehnika ne prati ono što bi mi htjeli imati, ali ljude imamo, imamo znanje, sposobnost i vještine, i to svakim danom – kako izvršavajući svoje nacionalne zadaće tako i našim sudjelovanjem u međunarodnim vojnim operacijama – dokazujemo svoje sposobnosti.“

———————-

———————-

Bude li išlo sve po planu, sljedeća bi godina trebala biti izuzetno dobra za HRM. Dakle, osim prvog OOB-a, trebali bi se vidjeti pomaci i u remontu RBS-ova, kao i radarskog sustava “Enhanced Peregrine”. Naravno, ostanu li i obrambeni proračun i politička volja minimalno na postojećoj razini.

Mobilni obalni lanseri (Photo by Goran Zorja)

Mobilni obalni lanseri (Photo by Goran Zorja)

 

 * Foto: Obris.org i Goran Zorja za Obris.org

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.