Ukida li Austrija vojni rok?

Austrijska vojska svojim građanima priređuje "army day", a u siječnju će građani odlučiti o sudbini jednog dijela vojne službe

Vladajuća austrijska “velika” koalicija uspjela se međusobno usuglasiti i pristati na raspisivanje referenduma o daljnjoj sudbini obaveznog služenja vojnog roka u državi. O tome će Austrijanci, kao rijetki u Europi koji još imaju obavezu služenja vojne obveze, odlučivati u siječnju sljedeće godine. Prema postojećim zakonima, svi muškarci do 35. godina starosti obavezni su služiti vojni rok koji traje 6 mjeseci. On je do 2005. godine trajao 8 mjeseci, a procjenjuje se da godišnje oko 30 tisuća Austrijanaca ispunjava svoj dug domovini.

Michael Spindelegger, zamjenik austrijskog saveznog kancelara, izjavio je za televiziju ÖRF da će se početkom sljedeće godine znati volja građana – hoće li Austrija i dalje imati vojnu obavezu, nekakvu modernu vojnu službu ili pak profesionalnu vojsku. To je pitanje do sada bilo kamen smutnje između dvije stranke vladajuće koalicije – Spindeleggerove Narodne stranke (ÖVP) i Socijaldemokrata (SPÖ) saveznoga kancelara Wernera Faymanna. ÖVP se do ovoga tjedna protivila već samom spomenu referenduma, da bi promjenu mišljenja Spindelegger objasnio time da „ne mogu više gledati kako vojnici postaju sve više demotivirani“. No to ne znači da ÖVP želi ukinuti vojni rok – ne, žele ga samo u nekom modernijem obliku, i nadaju se da će to podržati i građani. S druge strane, SPÖ se cijelo vrijeme zalaže za što skorije raspisivanje referenduma. Kako će točno glasiti referendumsko pitanje, trebalo bi se znati već za dva do tri tjedna – pripremaju ga zajedničkim snagama ministar obrane i športa (!?!) Norbert Darabos (SPÖ) i ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner (ÖVP). Narodna volja iskazana u siječnju obavezat će austrijski Parlament da pripremi i donese zakon prije parlamentarnih izbora zakazanih za jesen 2013.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.