Bruxelles – bombe, kaos i izolacija

 

Današnje jutro, 22. ožujka 2016. u Bruxellesu je osvanulo obilježeno terorističkim napadima. Prvo su dvije bombe nedugo iza 8 ujutro potresle gradsku međunarodnu zračnu luku u mjestu Zaventem. Riječ je o vrlo aktivnom prometnom kompleksu s tri piste, smještenom desetak kilometara sjeverozapadno od centra Bruxellesa, do kojeg se dođe cestom koja prolazi uz sjedište NATO-saveza. Bombe koje su ondje detonirane odnijele su do trenutka pisanja ovog teksta 11 smrtnih žrtava, te su ranile 81 osobu. Tijekom nekoliko sati od jutrošnjeg napada, na prostoru zračne luke navodno je pronađena, te onda i neutralizirana, i treća eksplozivna naprava. To će otkriće zasigurno biti od velike koristi pri identifikaciji počinitelja ovoga djela, budući će pružiti puni uvid u njihovu tehnologiju izrade bombi koje su koristili.

Vojska je raspoređivana gradom u sklopu 4. i najviše razine pripravnosti

Oko sat vremena nakon eksplozija na aerodromu, nedugo nakon 9 sati ujutro, eksplozija je potresla i stanicu podzemne željeznice Maelbeek, smještenu u centru Bruxellesa. Riječ je o prometnom objektu koji mnogima koristi za prilaz kompleksu Europskog parlamenta, te je vrlo prometan, posebno u radne dane. Prema navodima belgijskih medija, u tom je napadu poginulo barem 20 osoba.

Ubrzo nakon jutrošnjih napada obustavljen je sav zračni promet iz zračne luke Bruxelles, kao što je zatvoren i sustav gradske podzemne željeznice. Policija i vojska izašle su na ulice, a zaustavljeno je i prometovanje brzog vlaka Eurostar, koji Bruxelles svakodnevno povezuje s Francuskom i Ujedinjenim Kraljevstvom, tunelom ispod La Manchea. Belgijske snage reda ubrzo su za sav promet zatvorile centar grada, s posebnim naglaskom na zone napada, te komplekse zgrada Europske unije. Za cijeli grad proglašen je četvrti, najviši stupanj sigurnosti. Mediji su zabilježili brojne probleme s lokalnim sustavima telefonije, koji su se navodno našli pogođeni navalom građana željnih informacija o stanju prijatelja i rodbine s terorizmom pogođenih prostora.

Zahvaljujući čitateljima portala Obris.org, ovoga puta raspolažemo i vlastitim snimkama snaga hitne pomoći, koje po napadu žure na prostor stanice Maelbeek.
————–

————–

Jednako tako, u mogućnosti smo i prikazati snimke belgijskih snaga reda kako danas čiste ulice centra Bruxellesa od slučajnih prolaznika, koji su se odlučili tijekom šetnje informirati o novostima u terorizmom pogođenom kraju oko stanice podzemne željeznice Maelbeek.
————–

————–

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.