Žestoki obračun na saborskom Odboru za obranu

 

Za danas, 16. listopada 2024. godine u Hrvatskom saboru je zakazana 3. po redu sjednica Odbora za obranu. Na dnevnom redu se navelo 14 točaka, od kojih se 13 tiče sudjelovanja pripadnika OS RH u međunarodnim misijama. Od svih njih, problematična je zadnja, 14. točka po redu – koja se tiče sudjelovanja u novoj NATO aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini (NATO Security Assistance and Training for Ukraine – NSATU).

Nakon već više dana političkog sukobljavanja danas se čulo i da je načelnik Glavnog stožera Tihomir Kundid u vrijeme održavanja sjednice Odbora pozvan u Ured predsjednika RH (u 12:30 sati) – pa je time spriječen u sudjelovanju na sjednici Odbora. No, i sam početak sjednice započeo je inzistiranjem predsjednika Odbora Arsena Bauka (SDP) na primjeni Poslovnika Sabora i na sjednici Odbora – tako da se odmah odbilo rasprave o dnevnome redu, na što se tražilo i dobilo pauzu (nakon barem dvije opomene potpredsjedniku Odbora Ante Deuru iz HDZ-a).

Oko 12:50 ponovo je započeta sjednica, uz traženje očitovanja ministra Ivana Anušića o izostanku načelnika GS OS RH Kundida – da bi onda započela i rasprava. Naravno – rasprava o sporednim temema, a ne o dnevnome redu. Nakon kratkih replika opet je bila tražena stanka (od stranke Most). Zanimljivo je tu bilo vidjeti dominaciju predsjedavatelja zasjedanja – koje je ovdje koristio oporbeni Bauk, kontrolom vremena i riječi – baš na način kako to inače HDZ korisiti na plenarnim sjednicama. Dakle, u raspravi se učestalo počelo pozivati na povrede Poslovnika, a opomene saborskim zastupnicima pljuštale su iznimnom brzinom. Samo desetak minuta u sjednicu HDZ (Deur) je zatražio da se sjednica odgodi do dolaska načelnika GS OS RH – dok je predsjedavatelj podsjetio kako nije problem ni prisustvo četvorice savjetnika Predsjednika RH (Miljenić, Olujić, Pelicarić i Jelić, predstojnik Ureda PRH, te savjetnici za obranu, vanjske poslove i glasnogovornik). Zastupnik Ranko Ostojić (SDP) je tu podsjetio i na činjenicu da pod izlagačima iz MORH nije ni bio najavljen načelnik GS OS RH.

Dvadesetak minuta prošlo je o proceduralnim temama, bez ulaska u teme Dnevnog reda (kojeg se prema tumačenju Arsena Bauka moglo mijenjati samo pismenim prigovorima 24 sata prije sjednice, temeljem općih odredbi Poslovnika Hrvatskog sabora). Konačno, u 13:10 HDZ predvođen potpredsjednikom Deurom objavio je odluku o napuštanju sjednice Odbora do dolaska načelnika GS OS RH – dok se o opravdanosti “zabrane pojavljivanja” načelnika Kundida još pjenila i predsjednička kandidatkinja Marija Selak-Raspudić (saborska zastupnica koja nije članica Odbora). Naravno, nikome tu nije bilo čudno da se najednom koplja lome na pitanju prisustva načelnika GS OS na sjednici Odbora, gdje i inače dolazak ovog dužnosnika pred to radno tijelo Sabora nipošto nije standardan ili uobičajen (dapače, to bude rijetkost, kao i njegovo ikakvo uzimanje riječi pred ovim tijelom na bilo koju temu).

Ministar obrane Anušić još je jednom ponovio kako se načelnika GS najavilo za Odbor, da bi on (kao “neutralan”) obrazložio temu misije NSATU – što je spriječeno, pa bi onda i samu sjednicu Odbora trebalo odgoditi do vremena kad on bude mogao prisustvovati. Nakon toga je zastupnik Bulj (iznoseći teze o slomu zapovjednog lanca i politizaciji vojske) zatražio još jednu stanku u radu Odbora, pozivajući se i na “vrijeme Tita i Mao-Zedonga”. U 13:16 se Anušić ogradio od tvrdnji o politizaciji – optuživši za politizaciju Predsjednika RH i SDP, napomenuvši i političko svrstavanje bivšeg načelnika GS OS RH (doduše, nakon kraja mandata te odlaska u mirovinu, baš kako se i bivši načelnik Lucić u mirovini politički aktivirao u HDZ-u). Stanka je uz puno inzistiranja na formi i Poslovniku proglašena do 13:45, do kada bi trebalo riješiti i potencijal za nastavak sjednice.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.